Чували ли сте за тези митични същества в България?

7840
Чували ли сте за тези митични същества в България?
Снимка: Larisa Koshkina / Pixabay

Като деца сте се страхували от Дядо Торбалан, който ще ви „вземе“, ако не заспите рано и не слушате? Сега на свой ред използвате баба Яга за въдворяване на ред сред малките? А чували ли сте нещо за славянските митични същества в България като Кикимора, Мусаил или Банник? Няма да ви даваме идеи как да накарате най-малките да се озоват в леглата в уречения час, но ще ви разкажем за най-малко познатите митични същества в България и сред славянските народи.

Митични същества в България – страшните истории на славяните

1.  Познатите непознати таласъми

Таласъмите са познати митични същества у нас, но Мусаил таласъм е рядко споменаван и малцина са чували за него. Вярвало се, че този горски дух се появявал, ако се зазида човек по време на строеж. Обитава тавана, избата, постройките за животните в двора – все тъмни и страшни места, които хората избягвали нощем.

2.  Мори и тяхната зловеща история

Мори наричали лошите духове, ненамерили покой и скитащи сред живите, за да отнемат душата им. Вярвало се, че хората, които сами отнемат живота си, се превръщали в мори. Старите хора разказвали зловещи истории – морите ходели нощем пред къщите и повиквали хората по имена. Ако някой не осъзнаел кой го вика и отговорел на повикването, скоро умирал при странни обстоятелства. Сигурни ли сте, че ви вика съседката и ще проверите ли, преди да кажете „да“, след като чухте страшната история за морите – митични същества в България?

3-те най-големите мистерии, за които никога не сте чували

3.  Банник

Невинно митично същество, чиято история не е нито страшна, нито зловеща. Вярвало се, че този славянски дух обитавал баните, които в онези времена се ползвали много хора едновременно. Банникът се преобразявали се като приятел или роднина на къпещите се и научавал тайните им, слушайки разговорите им. Освен с любопитството си и с издаване на чужди тайни банникът не се отличавал с лош нрав и не се считал за страховит и зловещ.

4.  Блатник

Този зъл дух скъперник, трупащ богатства на дъното на блатата, които обитавал, имал лош характер и се стремял да издърпа във водата и да удави всеки, които дръзнел да надникне в блатото му. Блатникът също е сред митичните същества в България, чиито произход е славянски.

5.  Кравесмърт – убиецът на стадата

Кравесмърт се считал за зъл дух, който убивал стадата, сеейки зарази сред тях, и лишавал хората от мляко, вълна и местна храна. Явявал се като черна крава, черна котка или куче, скитащо нощем по улиците или денем сред добитъка в стадата. Подозрителните животни, които никой от селото не разпознавал като свои, хората изгаряли, вярвайки, че това е кравесмърт и че така спасяват поминъка си.

Тайната на шифъра Шагбъро – една от най-големите мистерии

6.  Домовник

Домовникът не е зъл дух, дошъл да пакости на хората. Напротив. Това е едно от най-добрите митични същества в България, ако семейството го почита. Считало се, че домовникът е дух на починал любим близък, който е толкова привързан към дома си, че е останал там, за да се грижи за семейството си и да им помага и след смъртта си. Вярвало се, че домовникът не бива да се оставя гладен, за да не се превърне в зъл дух. Ако домакинята не си вършела работата и не приготвяла храна за семейството, домовникът тропал нощем по стаите, за да иска ястие. Ако не го получел, превръщал се в зъл дух, сеещ болести и смърт.

7.  Нави – типично наши митични същества в България

Според народните представи навите били лоши духове – душите на некръстени, мъртвородени или убити от родителите си деца, които се опитвали да убият майките и новородените им, като сз особено опасен се считал периодът до 40-тия ден от раждането. Съвсем не случайно и до днес е запазена тази традиция майката и бебето да не се срещат с много хора, да се пазят и да не излизат до 40-тия ден.

8.  Караконджул

Караконджулът също е сред типичните митични същества в България, за които сме слушали от дядовците и бабите си, но едва ли помним нещо повече от името му. Караконджулът пакостял на хората, появявайки се на Тодорова неделя или по време на т.нар. Мръсни дни и явявайки се в тялото на животно. За да се предпазят от караконджулте българите извършвали обреди и не работели по време на появата им – забранени били всички домакински дейности – предене, шиене, тъчене и други, както и зачеването на дете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Доверете се на интуицията си: 10 признака, че сте безсрамно използвани

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com