Да се харчиш за скъпи храни е безсмислено - ето тези са супер полезни и страшно евтини

4426
Да се харчиш за скъпи храни е безсмислено - ето тези са супер полезни и страшно евтини

Диетолозите професионално са забелязали, че здравословното хранене е изключително достъпно. И са установили, че е дори препоръчително да харчим дребни суми и да си направим чудесен физически подарък за здравословното ни състояние. Диетолозите са готови със списък кои са най-евтините и най-полезни продукти. Цената им често е пренебрежима, а ползите - очевидни за целия организъм. Ето това са евтините и полезни храни: 

Повече лук, по-малко проблеми

Най-напред, диетолозите съветват да сложите на преден план лука. Похапването на лук е чудесен стимул за вашето здравословно състояние. Лукът изобилства от много безценни хранителни вещества и осигурява щит срещу голям брой болести.

Лукът е изключително богат на минерални вещества, сред които фосфор, калий, магнезий, желязо, калций и др. Не е за пренебрегване и сбора на ценните витамини С, В1, В2, РР и Е. Като най-високо количество на витамин С бихте могли да откриете в зелените пера на пресния лук. Те съдържат и обилно количество витамин А.

Диетолозите ни карат да обърнем внимание - лукът съдържа специфично етерично масло, което е отлична предпазна мярка срещу бактериите, които влизат в стомаха заедно с храната. Заедно с това лукът се използва за лечението на зараждащи се инфекции и за туширане на възпалителните процеси в организма. Предизвиква отделянето на стомашен сок, с което помага на храносмилането. Лукът има и принос за здравето с неговите антисептични свойства. Има диуретично действие и изцяло подобрява храносмилателната система. Определено редуцира лошия холестерол, високото кръвно налягане и намалява опасността от сърдечно-съдови заболявания, а и инсулт. Защитава срещу стомашни язви, насърчава движението на червата и оказва ползотворно влияние на лошото храносмилане. Голяма полза оказва по време на грип - действа добре при респираторни заболявания като кашлица и настинка. Установено е, че лукът притежава антиалергично свойство, спомага за здравите кости, предотвратява немалко рискове от анемия, образуване на кариес и неприятните инфекции в устната кухина.

Зелето оправя нередовния стомах

Другата топ идея на диетеолозите за полезна храна е зелето

Зелето, казват те, включва значително количество глутамин, който има свойството да бъде мощна противовъзпалителна аминокиселина. Глутаминът действа добре срещу симптомите на няколко вида алергии, кожни заболявания и поддържа ставите.

Зелето изобилства на различни видове антиоксиданти, които защитават от различни болести. Изследване от Орегонския държавен университет установява, че при жени, които са консумирали кръстоцветни зеленчуци, сред които и зеле, значително е редуциран рискът от развитието на рак на гърдата.

Освен това зелето оказва изключително влияние при проблеми с нередовен стомах, а зелевият сок е хубав цяр срещу различни стомашно-чревни болести като язва или гастрит. Поради високото съдържание на глюкозинолати, изотиоцианати , понифеноли и глутамин, поглъщането на този зеленчук възйдества добре на дейността на червата и подсилва стените им.

Бета-каротин може да бъде открит във високи количества в зелето, а той притежава свойството да се превръща във витамин А, който пък определено спомага за доброто здраве на очите.

В спектъра от полезни вещества, съдържащи се в зелето, се съдържат още: калций, магнезий и калий, които са основните вещества, от които се нуждаем, ако имаме проблеми с костите или опорно-двигателния апарат. Доказано е, че повишената консумация на зеле понижава риска от развитие на остеопороза и разрушаване на костите.

Диетолозите казват още, че червеното зеле може да ни помогне да се предпазим от влиянието на опасни тежки метали. Учени от университета в Прага смятат, че екстрактът от листата на червеното зеле е изключително изобилстващ на антоцианин, който регулира токсичността на тежките метали.

Още древните елини са консумирали киселото зеле при инсомния и покривали рани с листата му. Известно е, че киселото зеле намалява активността на щитовидната жлеза и действа добре на нервите. Киселото зеле притежава още едно чудесно свойство – може да запазва витамините цели 8 месеца.

Цвеклото ни превръща в атлети

Супер евтина и супер полезна храна е също цвеклото. То има в себе си високи нива на нитрати в сока си. Диетолозите настояват за консумацията на цвекло, защото е добър източник на фолат. Увеличаването на поглъщането на фолат успява да редуцира нивата на кръвното налягане. Няколко проучвания са установили, че диетичните нитрати в цвеклото са ключ към атлетичната форма. Нитратите подобряват ефективността на митохондриите, които имат решаваща роля за производството на енергия в клетките.

Този невероятен зеленчук може да увеличи издръжливостта, като увеличи времето, необходимо за изтощение, подсили сърдечно-респираторната работа и вдигне физическата подготовка на спортистите. 

Само една чашка сок от цвекло съдържа 3,4 грама фибри, което превръща цвеклото в отличен източник на фибри. 

Цвеклото е прекрасен зеленчук, който се препоръчва да хапвате по всяко време на годината. Когато избирате цвекло, уверете се, че тежи повечко за размера си и няма външни признаци на повърхностни повреди. Ако цвеклото все още има зелени върхове, те трябва да изглеждат свежи и неувехнали. Само така може да си набавите всички ценни хранителни вещества от яркия зеленчук.

Целината подобрява паметта

Номер четири като препоръка е нейно величество целината.Малка чаша от 156 грама целина съдържа 64 микрограма витамин К или около 80% от необходимата дневна доза. При достатъчен прием на витамин К костната система укрепва, подобрява се абсорбацията на калций и се лимитира рискът от остеопороза. Целината е невероятно добро средство за подобряване на мозъчната функция. Витамините й са от първо значение за формирането на сфинголипиди, които създават миелиновата обвивка около нервите. 

Тези четири храни са много евтини и могат да се купят навсякъде. Не са натоварващи за бюджета, а действат благотворно на здравето. Полезни са както за портфейла, така и за здравословното ви състояние. Не се лишавайте от тях, а заедно с с други здравословни мерки, ще се почувствате много добре. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com