Даскал Ботьо Петков – знаете ли на кой известен българин е преподавал?

8921
Даскал Ботьо Петков – знаете ли на кой известен българин е преподавал?
Снимка: iStock/Guliver

Роден в Карлово през 1815 година, завършил гръцкото училище на Райно Попович и получил завидно за времето си образование, завършил и Одеската семинария, където се е отличил като един от най-добрите ученици, даскал Ботьо Петков, по-известен като даскал Ботю, е сред учителите, оставили трайна и незаличима следа в сферата на образованието и просветата с преподаването и иновативния си подход, както и с успелите си възпитаници. Въпреки отличното си образование, новаторство и завидни умения, даскал Ботьо Петков живее честен, отдаден на учениците си и беден живот до края на дните си. Почива от туберкулоза през 1869 година. Сред учениците му са известни българи, оставили трайна следа в историята, които почитаме и днес.

Даскал Ботьо Петков – калоферският учител-новатор

През 1839 година даскал Ботьо Петков заема мястото на Неофит Бозвели, заминал да се бори в Цариград за църковна независимост, в училището в Калофер. Усърдието, трудът му и обичта му към професията и учениците дават плодове – броят на обучаваните от него деца нараства до такава степен, че сградата на училището става тясна да побере всички, жадни за знания и наука деца. Благодарение на усилията на даскал Ботьо Петков през 1848 г. отваря врати така нареченото Мъжко класно училище – ново и по-голямо училище в Калофер.

Знаете ли къде се намира гробът на Иван Вазов?

Успехът на даскал Ботьо Петков надхвърля обучението на учениците, които подготвя толкова умело и успешно, че много от тях продължават образованието си в Европа. Той е и новатор в сферата на просветата, човекът, въвел изпитите в края на годината, седмичното разписание на часовете в училище и изучаването на руски език.

Даскал Ботьо Петков остава в историята най-вече като учител, макар да е работил и като преводач, като акцентът на работата му е превод на литература в полза на учениците, в сферата на образованието и педагогиката.

В негова памет и като израз на преклонение към отдадеността му към професията и постиженията му като преподавател, преводач, новатор в сферата на образованието и човекът, извървял дългия път към откриването на Мъжкото класно училище, до музея на просветното дело в Калофер извисява гръд паметникът на даскал Ботьо Петков. Учредена е и годишна награда за учители-новатори, допринеси за образованието, носеща името на даскал Ботьо Петков, която се връчва всяка година от 2001 г. насам на заслужили преподаватели.

Какво е работил Иван Вазов след Освобождението в Берковица?

Известни ученици на даскал Ботьо Петков

Успешни били учениците на даскал Ботьо Петков. Много от тях продължават образованието си извън България в редица градове от Европа, други оставят и трайна следа в историята ни и записват имената си в нея незаличимо. Сред най-известните ученици на даскал Ботю са Иван Вазов – патриархът на българската литература, както и екзарх Йосиф – висш български православен духовник, положил неимоверни усилия, за да се запази българското просветно дело и единството на Българската православна църква в Одринско и Македония, които остават извън пределите на България след Освобождението. Гордост е за всеки един учител учениците му да го надминат и да запишат на свой ред имената си в историята. Успешните и успели ученици на даскал Ботьо Петков са показател и категорично доказателство за успеха му като учител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com