Ден на изкушението: може ли да провали диетата ни?

656
Ден на изкушението: може ли да провали диетата ни?
Снимка: iStock

Денят на изкушението е много модерно понятие, с което вероятно са запознати всички хора, които някога са спазвали диета за намаляване на теглото. Временното прекъсване на рестриктивното меню, има за цел да бъде отдих от ежедневните жертви и в известен смисъл награда за това, че се придържате към насоките на вашия диетичен план. 

Но дали наистина е добра идея да си позволите отклонение? Как се отразява един такъв ден на целия процес на отслабване? Ето няколко съвета как да избегнете попадането в диетични капани, които могат да провалят повечето ви усилия

За много хора такъв ден може да бъде идеалната възможност да се поглезят малко, като си позволят любимите си лакомства, за които не може да става и дума, когато са на диета за намаляване на теглото. 
Оказва се обаче, че някои хора си позволяват да се отдават на хранителни грехове много по-често. 

Почивка: ползите от прекъсването на диетата

Привържениците на тази идея изтъкват преди всичко психологическия аспект и положителното въздействие върху мотивацията и постоянството в решенията за хранене. По този начин нездравословните или калорични закуски се явяват като момент на отдих, който улеснява продължаването на диетата "от утре".

Обръща се внимание и на факта, че един изкушаващ ден през който в менюто се появяват по-калорични деликатеси, може да има положителен ефект върху стимулирането на метаболизма. 

Това е така, тъй като в основата на редукционните диети е постигането на калориен дефицит, който оказва пряко влияние върху намаляването на теглото и загубата на сантиметри в обиколката на различни части на тялото. Ако обаче се храним твърде малко, процесите, свързани с обмяната на веществата, могат да се забавят, така че денят с по-обилни хранения се превръща във възможност за организма да работи на повишена скорост.

Заслужава ли да си направите такъв ден?

Диетолозите предупреждават, че прилагането на подобен ден може да ни доведе до нездравословна връзка с храната. Въпреки че трябва да обръщаме голямо внимание на хранителните си навици, лесно може да изпаднем в крайности. Има моменти, в които подобен ден се свързва прекомерно с награда и е време, в което всички храни са позволени, а количеството калорична, мазна храна и продукти с висок гликемичен индекс далеч надхвърля допустимите норми. 

С тези диети ще сте във форма цялото лято

В такива случаи метаболизмът не само няма да работи според очакванията, но и претовареният организъм може да се забави, което от своя страна води до натрупване на мазнини. 
Това не е добре за нормалното функциониране на червата и черния дроб. Лесно е да се стигне до бързи колебания в нивата на кръвната захар, което също оказва негативно влияние върху настроението ни.

Ако си позволим често да се отклоняваме от хранителните си навици, това може да доведе до чувство на умора, отпадналост и липса на енергия. Дори тренировка с ниска интензивност ще  бъде предизвикателство. 

Кулминацията на всички тези фактори може да бъде загуба на мотивация и завръщане към лоши навици и меню, доминирано от ястия и закуски, които свързваме с удоволствие: бързи храни, трудно смилаеми пържени ястия, хапки, капещи от мазнини, или пълни със захар сладкиши.

Трудно е да се определи конкретен брой калории, който да ни позволи да се наслаждаваме на диетични отклонения без угризения. Много зависи от индивидуалните обстоятелства и цели. Ситуацията е различна, когато разглеждаме диетата като начин да свалим много килограми, да поддържаме стройна фигура или да се стремим към натрупване на мускулна маса. 

Все пак има доста универсални насоки, които трябва да имате предвид.
Приема се, че кулинарните грехове не трябва да надвишават 4000 калории, приети през деня. Все пак вземете предвид, че ще е много по-разумно да не надвишавате значително стандартните си енергийни нужди.

Тези храни пречистват тялото по-добре от диети и пости

Ако решите да въведете редовно "изневеряващо хранене", струва си да обърнете специално внимание на менюто си през останалите дни.
Препоръчително е да включите и допълнителна тренировъчна единица, за да не се отклоните напълно от ритъма на здравословните навици и да изгорите поне част от излишната храна.

Колко често можете да си позволявате?

Отклоненията от диетата не трябва да се случват твърде често. Изкушаващият ден повече от веднъж седмично ще затрудни очакването на желаните резултати. По-безопасният вариант е да си позволявате удоволствие на всеки 10 или 14 дни.

То също трябва да бъде добре планирано. В идеалния случай трябва да е фиксиран ден, например уикенд, когато много от нас са по-склонни да се отдадат на излизане в ресторант или среща с приятели на чаша вино или студена бира. 

Семейна вечеря, на която би било неуместно да откажем чиния с картофи с масло и тлъсти меса в гъст сос? По-добре е да смятате такива случаи за "ден на изневярата", за да можете да им се насладите, без да се упреквате за липсата на дисциплина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com