С тези диети ще сте във форма цялото лято

4723
С тези диети ще сте във форма цялото лято
Снимка: iStock/Guliver

Януари е почти към края си и много започват да се замислят за стартирането на диета, която да премахне натрупаните по празниците килограми и да ги въведе във форма до горещите летни дни. Откриването на подходяща диета, без да се налага да заплащате за индивидуално изготвяне, не е лесна задача. Съществуват толкова много и различни диети, че е необходимо да се информирате в дълбочина кои диети наистина са добри и не причиняват рискове. 

Ние сме тук, за да ви помогнем в това начинание и да премахнем от плещите ви съмненията. В следващите редове разглеждаме едни от най-известните и предпочитани диети с техните положителни и отрицателни черти според мненията на 2 известни диетоложки - д-р Саманта Хелър и д-р Кони Дикман. Вижте ги:

8-те въпроса преди започване на диета

Периодичното гладуване

Периодичното гладуване или познато още като фастинг представлява ограничаване консумацията на храна в определен часови интервал или ограничаване приема на калории драстично в определени дни. Според проведените изследвания, този тип диета спомага за отслабване, има ползи за сърцето и мозъка. Но не е препоръчителна за пациенти, страдащи от диабет, стомашни и жлъчни проблеми.

Диетолозите казват, че периодичното гладуване е добър начин за сваляне на килограми, но трябва да е съобразено с графика ви и все пак да има баланс - например не може да не обядвате и закусвате, а цялото ви време за хранене да е определено само за вечерта.

Средиземноморската диета и DASH диетата

Те са наистина полезни за цялостното здраве и имат особени ползи за сърцето. Основават се на хранителни продукти като зеленчуци и плодове, риба и птиче месо, бобови култури, яйца и млечни продукти, ядки и зехтин.

Диетолозите тук не отричат ползите на двете диети, които имат сходен план, но изтъкват, че акцентът при тях е не отслабването, а ползите за здравето - напълно подходяща е например, ако се стремите да понижите нивата на лошия холестерол. Тоест, възможно е да отслабнете чрез тях, но това не е основната задача на тези диети и резултатите може да не ви удовлетворят напълно.

Диета с яйца сваля до 10 кг за 7 дни

Нисковъглехидратните диети

Сред най-популярните тук са кето диетата и палео диетата. Спорове относно това дали е правилно изцяло да се премахват въглехидратите, съществуват от години насам. Мнението на двете диетоложки бива единодушно - ако някой е решил да спазва диета без въглехидрати или с много ограничения им прием, то консултацията със специалист и наблюдението от него през целия период е задължително.

Кето диетата се основава на увеличем прием мазнини и протеини за сметка на въглехидратите, при което се цели състояние на кетоза - тялото да използва собствените си мазнини за преобразуването им в енергия.

Палео диетата е още по-ограничаваща относно прием на въглехидрати, която набляга на плодове и зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com