Десет фактора, които убиват мотивацията за работа

3192
Десет фактора, които убиват мотивацията за работа
Снимка: iStock/Guliver

Липсата на внимание и проявата на достатъчно уважение от страна на началниците, стресът, несигурното бъдеще и ниското заплащане може да отровят атмосферата в офиса. Дойче веле представя резултатите от изследването на National Business Research Institute за десетте основни фактора, които убиват мотивацията за работа, предава БГНЕС.

Липса на внимание

Колко често началникът ви поздрави за рождения ви ден? Изобщо не става въпрос за подаръци. Преди колко време шефът ви благодари и ви похвали за добре свършената работа? Най-често началникът отбелязва онова, което не му е харесало. А това убива мотивацията.

Загуба на време

То никога не стига. А ако върху главата на служителя се стоварят купища писма, телефонни обаждания и съвещания, той бързо разбира, че използва времето си неефективно и не успява да се справи с важните задачи. Оттам идва и чувството за неудовлетвореност: цял ден потънал в работа, но без видими резултати.

Липса на общуване

Съобщение от началника, писмо по електронната поща, оставена бележка на бюрото… Общуването наживо става все по-рядко, а без него служителите бързо започват да се чувстват изгубени. Пандемията само задълбочи този проблем.

Решения

Началникът има много проблеми, с които трябва да се справя всеки ден: разширяване на един отдел, свиване на щата в друг, преструктуриране на бизнеса, въвеждане на нов работен график. И ако служителите разберат за тези решения пост фактум или последни, тяхната мотивация бързо се изпарява.

Песимизъм

Ако в екипа се усеща постоянното недоволство на ръководството, не трябва да бъде изненада, че служителите бързо губят мотивацията си. Ако така или иначе всичко е зле, тогава защо да полагат усилия?

Началник холерик

Разговорите на висок тон, честите словесни атаки, които се превръщат в упреци и заплахи, хаотичното вземане на решения - всичко това изобщо не вдъхновява екипът.

Стрес

Когато настроението на служителите пада само при мисълта за огромния обем работа, от тях не трябва да се очаква висока производителност. Стресът, постоянното напрежение, чувството за неудовлетвореност могат да подкопаят поведението на всеки екип.

Несигурност в утрешния ден

Ако служителите са принудени през цялото време да мислят дали ще им продължат договора следващия път и дори са спрели да мечтаят за постоянен договор, в дългосрочен план те не само ще изгубят своята увереност в утрешния ден, но и всякакво желание да работят ефективно.

Връзкарство

Отдавна трябваше да ви повишат, но ви изпревари друг колега, който е приятел на шефа? Бонусите се разпределят между приближените служители, а за обикновените няма нищо. Когато в един екип има подобни взаимоотношения, мотивацията на сътрудниците, които са извън кръга на доверените лица, е равна на нула.

Заплата

Въпреки че има служители, за които финансовият фактор не е от основно значение, а на първо място се оценяват възможностите за реализация, все пак този въпрос не бива да се подценява. Недоволството от размера на заплатата бързо се отразява на атмосферата в екипа, подчертават изследователите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com