Диета за дълголетие: 8 стъпки, които удължават живота

22980
Диета за дълголетие: 8 стъпки, които удължават живота
Снимка: iStock

Ако редовно включвате тези продукти в диетата си, можете не само да поддържате здравето си, но и да удължите живота.

Искате ли да доживеете до 100 години и да отпразнувате големия си юбилей в добро здраве?

Започнете да ядете правилно веднага! Как?

Събрахме препоръки от истински столетници, които успяха да отпразнуват 100-тния си рожден ден!

Приготвяйте храната си у дома

Храната, приготвена в кафенета и особено в заведения за бързо хранене, като правило, е пренаситена с натрий. Повечето от нас вече редовно надвишават безопасния дневен прием на сол, който е вреден за здравето, така че защо да поемате допълнителния риск? Освен това домашното готвене гарантира, че всички продукти са пресни и балансирани - но по отношение на готовата храна, за съжаление, такава сигурност не може да има.

Избягвайте преработено месо

Всички се нуждаем от протеин, включително животински протеин, но нека си го набавяме от варено или печено месо и птици! Преработените меса са с високо съдържание на сол, а веществата, използвани за увеличаване на срока на годност, колбаси и други пушени меса, могат да увеличат риска от рак на червата.

Яжте повече фибри

Друго полезно вещество, което хронично ни липсва, са фибрите. Но без здравословни диетични фибри, храносмилателната ни система не може да работи правилно! Затова не забравяйте да ядете пресни зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни, богати на фибри.

Не се страхувайте от сладкото

Скритата захар, разбира се, е наш враг, но това не е причина напълно да се откажем от сладкото. Първо, един любим десерт, който се яде веднъж седмично, ще донесе много повече ползи от стреса, причинен от отказването от любимото си лакомство. И второ, сладките сушени плодове и особено черният шоколад са много полезни за здравето и нормалното функциониране на мозъка.

Тайните на японското дълголетие

Японците имат философия за живота си, която следват. За тях той е безценен дар, който не бива да бъде пропиляван или изместван от стран...

Пийте кафе

Две до три чаши кафе на ден могат да помогнат за намаляване на риска от инсулт, депресия, болест на Паркинсон и много други заболявания, които влияят на продължителността на живота. Най-важното е да не превишавате препоръчителната доза, опитайте се да пиете кафе преди 16 часа и не добавяйте захар, сметана и особено сладки сиропи към кафето.

Яжте ябълки

Пектинът, на който са богати тези плодове, може да намали нивото на "лошия" LDL холестерол, който засяга стените на кръвоносните съдове и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Пектинът също така ускорява изгарянето на мазнините и помага за поддържане на теглото под контрол, което също е много важно за нашето здраве.

Яжте много протеини

Към края на XXI век хората ще живеят до 130 години

Към края на XXI век хората ще могат да живеят до 130 години, а границата на продължителността на живота ще достигне 180 години. Такъв и...

Яйца, месо, ядки, млечни продукти – всичко това трябва да е на трапезата ви всеки ден, ако мислите сериозно да живеете дълго време. Протеинът е необходим, за да се възстанови тялото ни – уверете се, че получавате достатъчно от него!

Начинът на хранене

Яжте бавно, дъвчете старателно - и яжте толкова, колкото е необходимо, за да се наситите. Не се опитвайте да се ограничавате с филийка хляб и чаша кафе за закуска в името на поддържането на фигурата – по този начин само ще развалите храносмилателната система и ще предизвикате допълнителен стрес за организма. Опитайте се да си осигурите пълноценно хранене поне три пъти на ден.

Не се отказвайте от лука

Лукът е с високо съдържание на витамин С, който помага за повишаване на имунитета, както и на други полезни вещества, които спомагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар и дори намаляват риска от рак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com