До колко години може да ражда жената - коя е рекордьорката?

41791
До колко години може да ражда жената - коя е рекордьорката?
Снимка: iStock/Guliver

И трите официално регистрирани жени „рекордьорки“ по напреднала възраст за раждане са от Индия.

През 2019 г. Мангаяма Ярамати, живееща в индийския щат Андхра Прадеш, която тогава била на 73 години, родила близнаци с оплождане ин витро. Засега това е най-възрастната родилка в света. Тя успяла да забременее само два месеца след началото на процедурите по лечението. При раждането се приложило цезарово сечение, което е най-честият метод в такива редки случаи.

В Индия, където на бездетните жени обикновено се гледа неприязнено, те често биват дискриминирани. Самата Мангаяма споделила, че се чувствала отхвърлена от обществото и често с нея дори не искали да разговарят, защото нямала деца. Така и я наричали: „оная, бездетната“. Ден след раждането на близнаците бащата Ситарама Раджарао получил инсулт, явно резултат от радостните емоции, и го лекували в същата болница.

Човекът с най-много рекорди „Гинес“

През 2016 г. друга 70-годишна индийка - Далжиндер Каур, родила момченце. „Животът ми вече има смисъл“ - така Далжиндер определила чувствата, които изпитвала след раждането. Жената станала майка на момче след двегодишно клинично лечение за ин-витро оплождане в щата Харяна. Бащата на бебето е съпругът на Далжиндер – 79-годишният Мохиндер Сингх Гил. Майката заявила, че двамата с мъжа й вече загубили надежда да си имат дете и примирено „носели срама" да не са родители, тъй като за много индийци безплодието се смята за Божие наказание. Според данните от клиниката, Далжиндер всъщност била на 72 години - в Индия е обичайно жените да съобщават възрастта си неточно. Въпреки това тя не се чувствала твърде стара, за да се грижи за детето: „Сама ще се грижа за бебето. Чувствам се пълна с енергия. Също и съпругът ми е твърде внимателен и помага, с каквото може". Бебето е заченато с яйцеклетка и сперма от двойката, която е заедно от 46 години. Мохиндер, който има ферма в покрайнините на Амритсар, също споделил, че не изпитва притеснения. „Хората се чудят какво ще стане с момчето, когато умрем. Но аз имам вяра в Бога. Бог е всемогъщ и вездесъщ, той ще има грижата за всичко", казал щастливият баща.

През 2022 г. друга 70-годишна жена от Индия родила първо дете. Случаят е регистриран в щата Раджастан. Чандравати била омъжена от вече 54 години за 75-годишния Гопичанд Деви. Те споделили, че чакали дълго време за забременяване и даже загубили броя на леченията и процедурите, през които преминали, за да станат родители. Първите два опита били неуспешни, но след третия жената забременяла. В надлежния срок родила здраво бебе. Гопичанд и Чандравати Деви може да са последните хора в напреднала възраст в Индия, станали родители с помощта на ин-витро оплождане в Индия. През юли 2022 г. там влязъл в сила закон, който забранява на центровете за ин-витро да предоставят лечение на жени и мъже над 50 години.

Вижте най-ниския мъж в света според Рекордите на Гинес (ВИДЕО)

В съседен Китай също имат своя подобен рекорд, макар и малко по-скромен. 64-годишната китайка Уонг станала най-възрастната жена, раждала в страната. Това се случило през 2016 г. в болница в северозападната провинция Цзилин. Момиченцето се родило с тегло 3,7 килограма и е било създадено освен с оплождане ин-витро, също и посредством медицинската манипулация „подмладяване на матката", тъй като Уанг престанала да овулира десет години по-рано.

Въобще, в съвременната епоха на напреднала медицина понятията „късно раждане“ и „ранно забременяване“ стават доста условни. До каква възраст жената може да забременее по естествения път? Отговорът е категоричен: докато започнат менопаузалните промени в организма. В много религиозни общности жените не се предпазват и раждат редовно до около 45-48 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com