До колко морета има досег Турция?

12557
До колко морета има досег Турция?
Снимка: iStock

Макар че 97% от територията на южната ни съседка е разположена в Азия, почти ¼ от населението ѝ живее в 3-процентовата територия на страната, намираща се на Балканите. Огромната макар и неравномерно населена територия на Турция предполага тя да има множество държави-съседки и излаз на няколко големи водни басейни. До колко морета има досег Турция и по крайбрежията на кои от тях се развива активно туризмът?

Колко морета има Турция?

Южната ни съседка има досег до цели 4 морета. Бреговете на републиката на юг се мият от водите на Средиземно море, на запад има излаз на Егейско море, а на север – на Мраморно и Черно море. Климатът, забележителностите и четирите морета на страната я правят любима лятна дестинация за мнозина.

Обикновено търсим информация колко морета има Турция именно когато планираме лятна почивка в тази държава. Ако сте избрали да почивате в Турция, може да се насладите на едни от най-популярните крайбрежни курорти на страната. Каменисти или пясъчни плажове, заобиколени от остри скалисти ръбове, тучна зеленина или планини – Турция предлага решение за всеки вкус.

Все още се колебаете? Тази информация за условията и възможностите за ваканция, на която да се насладите по крайбрежието на всяко от четирите морета ще ви помогне да планирате по-добре отпуската си и да изберете онова преживяване и място, които отговарят на вашите изисквания най-пълно.

Къде в Турция е най-хубаво да отидем на море?

1.       Средиземно море – морска приказка за любителите на високите градуси и слънцето, парещо кожата

Курортите, разположени по крайбрежието на Средиземно море, се славят с високи температури, а самото море е известно като най-топлото, до което има достъп Турция. Сезонът е дълъг и може да се насладите на морски удоволствия от април до октомври. Портокалови и маслинови дръвчета по крайбрежието и кристално чиста вода, дължаща се на характерните течения, компенсират факта, че повечето плажове са осеяни с камъни, а не с пясък.

Кемер, Анталия и Алания са сред най-посещаваните курорти по това крайбрежие, но съвсем естествено може да потърсите и изберете и по-некомерсиално, тихо и спокойно местенце.

2.       Причудлива комбинация от море и планина или магията на крайбрежието на Егейско море

Ако търсите прохлада през август, курортите по крайбрежието на Егейско море, заобиколени от планини  и разхлаждани от характерния за това време от лятото морски бриз, са идеалното място за вас. Тук температурата на водата обикновено е около 6-7 градуса по-ниска от тази на Средиземно море, сезонът е по-къс – май-септември, а сред популярните курорти, които със сигурност сте чували, ако не сте посещавали лично, са Измир, Кушадасъ, Бодрум, Мармарис. Живописни острови, подходящи за яхтинг, исторически забележителности, планински туризъм и бурен нощен живот са сред развлеченията, които крайбрежието на Егейско море предоставя на избралите да прекарат своята лятна отпуска точно тук.

Създадена е Република Турция

3.       Ледено преживяване в Черно море

По крайбрежието на Черно море в неговата турска част плажовете са каменисти, а водите ледено студени в сравнение с тези в останалите курорти – едва около 22 градуса температура на морската вода и то през най-горещите летни месеци. Но търсите ли бягство от жегата, това е вашето място, като сред популярните курорти, които ви очакват, са Самсун, Синоп, Герце, Ризе и други, а забавленията, макар да са по-ограничени, включват лов и риболов, екстремните спортове като рафтинг и кану, разходки и запознаване с древни пристанища.

4.       Почивка в сърцето на Турция

Желанието ви е да съчетаете почивката в голям град, всъщност най-големия в южната ни съседка, предоставящ неограничени възможности за забавления и пазаруване, с наслада от морски гледки и климат, но не държите на плажуване? Истанбул, имащ излаз на Мраморно море, може да ви осигури желаната почивка в Турция, където обаче ваканция на плажа и плуването не са добра идея, тъй като във водите край Истанбул акостират десетки кораби всеки ден, а самите брегове и ивици са каменисти и тесни. На Мраморно море ще откриете пясъчни плажове в Текирдаг и Ялова, ако държите да се насладите именно на това от четирите морета, на които има излаз Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com