Докато се разхожда: Жена от Чехия откри съкровище на 900 години

4422
Докато се разхожда: Жена от Чехия откри съкровище на 900 години
Снимка: iStock

Керамично гърне се превръща в джакпот за жена, която се разхожда в Кутнохорска област в Чешката република. Докато се разхождала, жената се натъкнала на около 900-годишен тайник с повече от 2150 средновековни сребърни монети, известни като денари, съобщи Popular Mechanics.

Въпреки че керамичното гърне, в което се съхранявали монетите, било разрушено в по-голямата си част, самите монети продължават да представляват богата колекция. В момента те се обработват от експерти от Института по археология на Академията на науките на Чешката република в Прага и Чешкия музей на среброто в Кутна Хора.

Наречено една от най-големите находки за последното десетилетие, археологът от института Филип Велимски смята, че откритието е като спечелването на награда в лотарията - дори и някой друг да е загубил.

"Вероятно съкровището е било поставено на мястото си през първата четвърт на XII в., по време на вътрешнополитическа нестабилност. По това време в страната е имало спорове между членовете на династията Пржемисъл за княжеския престол на Прага", каза Велимски.

Съкровището е на стойност 1 милион 

Съхраняването на монетите в керамичен съд е било замислено като начин за тяхното опазване. И контейнерът със сигурност е свършил своята работа, макар че собственикът никога не е успял да се върне за тях - монетите са били намерени едва след 900 години. Според експертите този собственик не е могъл да бъде кой да е.

"За съжаление, за края на XI и XII век ни липсват данни за покупателната способност на съвременната монета. Но това е била огромна сума, немислима за обикновения човек и в същото време недостъпна. Тя може да се сравни с печалба от един милион в джакпота", добави археологът.

Според института Кутнохорската област е била известна с честите битки за пражкия княжески престол, като армиите на отделните съперничещи си князе многократно са преминавали през района. Експертите твърдят, че голяма колекция от монети, намерена на такова място, може да означава, че първоначално са били предназначени за изплащане на заплати на войниците или са били някакъв вид "военна плячка".

Първоначалният анализ на находката показва, че монетите са сечени на няколко места в цялата Кунтохорска област и че вероятно са създадени при управлението на трима различни владетели (вероятно между 1085 и 1107 г.): Крал Вратислав II и князете Бретислав II и Боривой II.

"Монетите най-вероятно са отсечени в монетарницата в Прага от сребро, което е било внесено в Бохемия по онова време", заяви Ленка Мазачова, директор на Чешкия музей на среброто в Кутна Хора. Монетите са изработени от сребърна сплав, която е включвала мед, олово и следи от други метали. Експертите се надяват да разберат точния състав на монетите, за да определят произхода на среброто.

Макар че може би никога няма да разберем истинските намерения - или произхода на колекцията от монети, експертите все пак планират да разгадаят колкото е възможно повече. Мазачова заяви, че сега служителите на музея ще регистрират всички части от колекцията, ще почистят и реставрират монетите и ще ги подложат на рентгеново изображение и спектрален анализ, за да определят специфичния им материален състав. Целта е колекцията да бъде изложена публично през 2025 г., като се акцентира върху историята на Чешката република през XII век, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Семейство откри съкровище при ремонт на дома си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Как да поддържаме желаното тегло след като отслабнем?

10 будистки правила, които си струва да приемете - следвайте ги и ще бъдете щастливи

4 знака, че той ви харесва, без да го казва

Защо трябва да почиствате пода със сол?

Как алкохолът влияе на нервната система?

Научете най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 17 - 23 юни

Вечерен виц: Марче

Как всъщност трябва да бъдат разположени крановете за топла и студена вода?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com