Доказано: Гризането на ноктите може да бъде полезно за здравето

2346
Доказано: Гризането на ноктите може да бъде полезно за здравето
Снимка: iStock/Guliver

Гризането на ноктите е навик, който се сформира в детството и определено е вреден. Но дори и в по-зряла възраст в моменти на стрес този навик може да се отключи отново. Научното му наименование е онихофагия. 

Изненадващо, но учените доказват, че гризането на нокти носи определени ползи за децата, колкото и невероятно да изглежда.

Изследователи от университета Макмастър в Канада споделят резултатите своите изследвания в списание "Pediatrics". Те развенчават напълно митовете за опасностите от този навик. 

Според тях той е полезен, тъй като „тренира“ имунната система чрез въвеждане в организма на редица инфекции от ноктите и пръстите на ръцете. Изследването е проведено в продължение на няколко години, през които са наблюдавани няколко групи деца с навик за гризане на ноктите. 

В резултат на това е установено, че при тях е значително по-нисък рискът от алергии, както и че те имат по-силен имунитет, в сравнение с техните „по-възпитани“ връстници.

При децата от първата група рискът от алергични реакции е редуциран с цели 11%, което значително изненадва не само учените, но и обществеността.

Подобно проучване е проведено от учени от Нова Зеландия, които установяват намаляване на риска от алергични реакции с цели 28%. Процентът на страдащите от алергия сред любителите на този „лош навик“ е значително по-нисък, отколкото сред тези, на които не им е било позволено да гризат ноктите си в детството. 

По ноктите и под тях винаги куп микроорганизми, които, веднъж попаднали в устата, предизвикват отговор на имунната система. Така имунната система се развива, научавайки се да се бори с инфекциите. Дори ако ръцете на детето са добре измити, микробите все още остават под ноктите, а постоянната работа на имунната система е изключително полезна за подготовка за живота на възрастен човек, който е изпълнен с множество рискове по отношение на различни заболявания. 

Единственото нещо, на което родителите трябва да обърнат внимание, е необходимостта от контрол, за да се предотврати превръщането на този детски навик в навик за цял живот. В по-зряла възраст гризането на нокти се превръща в проблем на психологическо ниво и справянето с него е изключително трудно.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com