Доказано: Гризането на ноктите може да бъде полезно за здравето

2398
Доказано: Гризането на ноктите може да бъде полезно за здравето
Снимка: iStock/Guliver

Гризането на ноктите е навик, който се сформира в детството и определено е вреден. Но дори и в по-зряла възраст в моменти на стрес този навик може да се отключи отново. Научното му наименование е онихофагия. 

Изненадващо, но учените доказват, че гризането на нокти носи определени ползи за децата, колкото и невероятно да изглежда.

Изследователи от университета Макмастър в Канада споделят резултатите своите изследвания в списание "Pediatrics". Те развенчават напълно митовете за опасностите от този навик. 

Според тях той е полезен, тъй като „тренира“ имунната система чрез въвеждане в организма на редица инфекции от ноктите и пръстите на ръцете. Изследването е проведено в продължение на няколко години, през които са наблюдавани няколко групи деца с навик за гризане на ноктите. 

В резултат на това е установено, че при тях е значително по-нисък рискът от алергии, както и че те имат по-силен имунитет, в сравнение с техните „по-възпитани“ връстници.

При децата от първата група рискът от алергични реакции е редуциран с цели 11%, което значително изненадва не само учените, но и обществеността.

Подобно проучване е проведено от учени от Нова Зеландия, които установяват намаляване на риска от алергични реакции с цели 28%. Процентът на страдащите от алергия сред любителите на този „лош навик“ е значително по-нисък, отколкото сред тези, на които не им е било позволено да гризат ноктите си в детството. 

По ноктите и под тях винаги куп микроорганизми, които, веднъж попаднали в устата, предизвикват отговор на имунната система. Така имунната система се развива, научавайки се да се бори с инфекциите. Дори ако ръцете на детето са добре измити, микробите все още остават под ноктите, а постоянната работа на имунната система е изключително полезна за подготовка за живота на възрастен човек, който е изпълнен с множество рискове по отношение на различни заболявания. 

Единственото нещо, на което родителите трябва да обърнат внимание, е необходимостта от контрол, за да се предотврати превръщането на този детски навик в навик за цял живот. В по-зряла възраст гризането на нокти се превръща в проблем на психологическо ниво и справянето с него е изключително трудно.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да върнем страстта във връзката си?

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Ред и чистота: как правилно да съхранявате обувките в гардероба, за да удължите живота им

В колко часа трябва да пиете кафе, за да останете бодри през целия ден?

Спортни добавки: всичко за техните ползи и вреди

Как да научим кучето да стои само?

Опасно ли е говоренето насън?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com