Домакинските уреди ще ви служат дълго благодарение на тези трикове

3547
Домакинските уреди ще ви служат дълго благодарение на тези трикове
Снимка: iStock/Guliver

Съвременните домакини разполагат с всичко, което улеснява живота и им спестява време: от перални и съдомиялни машини до роботизирани прахосмукачки и уреди за почистване на прозорци. И ако по някаква причина някой от тези уреди се развали, тогава изпадат в паника.

За да предотвратите това, е необходимо да използвате домакинските уреди правилно. Предлагаме ви няколко трика, с чиято помощ те винаги ще блестят от чистота и освен това ще удължат експлоатационния им живот.

1. Фурна

Знаете ли, че редовното почистване на фурната удължава нейния живот?

Заложете на уред с функция за пиролитично почистване. За да почистите уреда, трябва само да извадите всички тави от него, да затворите вратата и да стартирате специална програма. Високата температура изгаря мазнините дори в най-недостъпните зони. След това просто трябва да премахнете пепелта.
Сред най-достъпните варианти са фурните с каталитично почистване. Тайната им се крие в състава на емайла, който покрива панелите. Катализаторът разгражда мазнините в сажди при температури над 150 градуса, което означава, че фурната се почиства автоматично по време на готвене.

Лесно е да разпознаете оборудването със система за каталитично почистване: прокарайте ръката си по страничните и задните стени - върху тях има груби на допир панели.
Тези фурни не трябва да се почистват с абразивни препарати (с твърди частици) или твърда кърпа, тъй като това ще доведе до щети по повърхността на емайла.

Фурните с хидролиза се почистват по следния начин - налейте вода в два контейнера, поставете ги във фурната, загрейте я до 90 градуса и оставете да работи за 30-40 минути, като периодично добавяте течност. Горещата пара ще омекоти мазнините и ще направи почистването на фурната много по-лесно.
Може да използвате и амоняк, който ще ви помогне да премахнете мазнините и изгорелите замърсявания от стените на уреда. Третирайте най-замърсените зони с разтвор и на сутринта избършете стените с чиста и влажна гъба.

2. Електрическа кана

Лимонената киселина се справя най-добре с отлаганията от котлен камък, които водят до повреда на уреда. Поставете пакетче лимонена киселина в каната, добавете вода и я включете. След като водата заври, оставете я в каната за около 20 минути, след което я изхвърлете и почистете уреда.

3. Микровълнова печка

Дори и на най-съвестните домакини, които винаги покриват храната с капак, след това им се налага да почистват микровълновата фурна.
Най-лесният начин за нейното почистване е поставянето на съд с вода и оцет или лимонов сок, след което уредът трябва да се включи на пълна мощност. След 5-10 минути трябва да избършете вътрешната му повърхност със суха кърпа.

За премахване на упорити петна може да използвате смес от паста за зъби и сода за хляб в равни количества. Разнесете я върху стените на уреда и оставете да престои 30 минути. След това мръсотията може лесно да се отстрани с гъба.

4. Хладилник

Всяка домакиня знае, че хладилникът трябва да се почиства възможно най-често. Но малко хора знаят, че почистването на пространството зад него е не по-малко важно. Това увеличава ефективността му и намалява консумацията на електроенергия. Ако искате хладилникът да ви служи дълго, запомнете че между него и стената трябва да има разстояние от пет сантиметра.

5. Мелничка за кафе

Тези грешки съкращават живота на електроуредите ви

В днешно време не можем без електроуреди. С тяхна помощ ние бързо и лесно се справяме със задачите в ежедневието и ни остава време за п...

Мелничките за кафе практически не се замърсяват, но в тях се събират остатъци от кафе. За да ги премахнете, поставете няколко парчета стар хляб в устройството, включете го и след това изхвърлете трохите. Кафето ще залепне за хляба.

6. Пералня

С течение на времето в пералната машина се образуват отлагания и се получава неприятна миризма. Всеизвестен факт е, че отложеният котлен камък води до повреда на уреда. За да избегнете това, извършвайте щателно почистване на пералнята си поне веднъж годишно. Необходими са ви сода за хляб и оцет.
Първо добавете две чаши сода за хляб в барабана и включете на дълга програма с най-висока температура на водата. След това изсипете две чаши оцет и отново стартирайте уреда. Това ще премахне миризмите и ще дезинфекцира пералната машина. Не забравяйте да оставяте вратата на пералнята отворена всеки път, когато не я използвате.

7. Електрическа скара

Много модели електрически скари са оборудвани с несменяеми панели и според инструкциите те не трябва да се мият под течаща вода. 
Остатъците от храна лесно ще се отделят от работната повърхност, ако включите скарата, изчакате панелите да загреят и ги избършете с хартиена кърпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com