Дъвченето на карамфил е полезно - ето за какви проблеми

10846
Дъвченето на карамфил е полезно - ето за какви проблеми
Снимка: iStock/Guliver

Това ароматно растение, което е познато най-вече като подправка, произхожда от Индонезия. Бере се главно на Морукските острови, прочути като “островите на подправките”. Днес плантации с карамфил има в Мадагаскар, Занзибар, Карибските острови и Индия.

Макар родината на карамфила е далече от Европа, на нашия континент подправката е позната от хилядолетия. Използва се най-често в сладкарството. Интересно е приложението на карамфила в Етиопия. В тази африканска страна при приготвянето на кафе, кафените зърна се изпичат заедно с кардамон и карамфил непосредствено преди приготвяне на напитката. Карамфил се използва и като добавка на други топли напитки като греяно вино.

Карамфилът се използва в сапуни, козметични продукти, пасти за зъби. Съществуват карамфилови цигари, наричани още третекс, които съдържат 60-80% тютюн и 20-40% смлян карамфил.

Ползи от дъвчене на карамфил

Карамфилът е богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Карамфиловото масло се използва за унищожаване на паразити и борба с насекоми. Растението съдържа антиоксиданта евгенол, който е силен бактерицид, както и кариофилен, известен със своите антимикробни свойства.

Намалява чувството на глад

Карамфилът има вълшебната способност да намалява усещането за глад  Богат е на фибри, хранителни вещества, които регулират нивата на глад. Една чаена лъжица карамфил ви доставя един грам фибри.

Карамфилът регулира кръвната захар

Всеки, който има проблеми с кръвната захар, ще е щастлив да узнае за този страхотен начин за поддържане нивата на кръвната захар. Достатъчно е да добавите малко карамфил в менюто си или да го дъвчете директно. Карамфилът съдържа магнезий, минерал, който регулира кръвната захар.

Карамфилът има антибактериални свойства

Разбира се, водата за уста без химикали е чудесен начин да подобрите устната си хигиена. Но за това може да използвате и малко карамфил. Маслото от карамфил е изследвано като антибактериално средство. Проучване разкрива, че вода за уста, съдържаща масло от карамфил, босилек и чаено дърво, помага в борбата с плаката и бактериите в устата. Ето защо ще откриете карамфилово масло в много от популярните пасти за зъби.

Здрави венци и свеж дъх

Поради антисептичните си свойства, дъвченето на карамфил подобрява здравето на венците и като цяло на устната кухина.

Карамфилът облекчава зъбобола

Едно от най-забележителните потенциални болкоуспокояващи предимства на карамфила е способността му да помага при зъбобол поради съдържащия се в него евгенол, който действа като естествен антисептик. Той действа добре при облекчаване на болка, възпаление, заздравяване на рани и инфекции.

Карамфилът има антивъзпалителни свойства

Карамфилът е известен със своите противовъзпалителни свойства. Проучвания показват, че ежедневната му консумация може да доведе до значителни ползи, а експертите го препоръчват специално за подпомагане на артрит. Използването на карамфилово масло като лосион или добавяне на карамфил в чая също може да помогне в борбата с възпалението.

Карамфилът помага против стареене

Карамфилът е с високо съдържание на антиоксиданти. Според Серена Пуун, известен готвач, диетолог и рейки майстор, той помага за защита на тялото ви срещу признаците на стареене. “Противовъзпалителните свойства, епигенетичните сигнали и митохондриалната активност, открити в богатите на антиоксиданти храни, допринасят за дълголетието и жизнеността” споделя тя. Добавянето на карамфил в смутита, оризови ястия или десерти е лесен начин да увеличите консумацията на антиоксиданти.

Карамфилът потиска кашлицата

Дъвченето на карамфил е популярен начин за спиране на кашлицата в аюрведическата медицина. Дъвчете директно карамфил, но не го поглъщайте. Може да си направите чай от карамфил и да го сервирате с мед.

Против сутрешно гадене

Ако сутрин ставате с неприятно гадене, препоръчително е да дъвчете карамфил 10-15 минути дневно.

Ще се чувствате по-бодри

Карамфилът има свойството да ускорява метаболитните процеси в организма, като ги активира дори по-силно от кафето. Дъвчете карамфил за повече енергия и бодрост. Но внимавайте, правете го само, ако имате нормално кръвно налягане.

Източник: Wellandgood

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com