Експерт: Никога не правете тези неща веднага след събуждане

2590
Експерт: Никога не правете тези неща веднага след събуждане
Снимка: iStock

Нов ден, нови възможности - често си казваме, когато си лягаме. Когато обаче дойде време да станем, нагласата ни често се променя рязко и изобщо не се подобрява през деня. Липсва ни енергия, стресирани сме, а настроението ни може да бъде повлияно от това, което сме направили веднага след събуждането. Ето петте най-лоши сутрешни навика, които могат да съсипят деня ви и да повлияят негативно на здравето ви.

Дрямка

Какво правят повечето от нас, когато будилникът звънне сутрин? Натискат "дрямка" и се преобръща на другата страна. Експертите поставят този навик на първо място в списъка на нездравословните практики при събуждане. Според някои от тях изборът на опцията "дрямка" убива поне четири часа продуктивност през деня.

Сънят, който настъпва след заглушаването на алармата, не е ефективен, не е качествен сън. Това е фрагментиран сън, който често ни кара да се чувстваме още по-уморени през деня. Сънят след натискане на будилника е свързан с постоянна замаяност, намалена когнитивна функция, намалена способност за концентрация, забавено вземане на решения и лошо настроение. Установено е дори, че това увеличава риска от злополуки. Изследователите отбелязват също така, че хората, които натискат "snooze", по-често страдат от нарушения на съня.

Събуждате се в 3 часа през нощта - ето какви заболявания издава това

Преглеждане на телефона

Какво още обичаме да правим, преди да станем окончателно от леглото? Посягаме към смартфона си и проверяваме какво се случва по света. Проучванията показват, че четирима от всеки петима потребители на смартфони посягат към телефона си в рамките на 15 минути след събуждането си.
Експертите съветват първо да се погрижите за себе си. Вземете душ, облечете се, хапнете нещо, пийнете нещо и едва тогава посегнете към смартфона си, казват те.

Пиене на кафе

Много хора свързват сутрините с миризмата на прясно сварено кафе. Въпреки че е трудно да устоим на кафето веднага след събуждане, експертите посочват, че е по-добре да го пием малко по-късно. Защо?
Както обясняват те, нивата на кортизол достигат своя пик приблизително 45 минути след събуждането, след което спадат бързо през следващите няколко часа и бавно през останалата част от деня. Ако консумираме кофеин, когато нивата на кортизол все още са повишени (т.е. непосредствено след събуждане), ние въвеждаме кофеин в организма, когато бихме могли да минем без него. Внезапният сблъсък между кортизола и кофеина може да предизвика редица нежелани реакции, включително треперене на ръцете, промени в настроението или чувство на тревожност. Пиенето на кафе малко по-късно през деня ще осигури на организма кофеин, когато нивата на кортизол вече са спаднали, и ще избегне поддържането на организма стимулиран, но по негативен начин.

Как да спрем събуждането по едно и също време през нощта?

Както беше отбелязано, пиенето на кафе твърде скоро след събуждане намалява тонизиращия му ефект. Освен това с този навик можете да увеличите толерантността си към кофеина с течение на времето, което означава повече кафе, за да получите същия ефект - т.е. да се възбудите.

Най-добрият подход е да посягате към кофеина, когато нивата на кортизола спадат. Това ще ни даде тласък на енергията, когато нашата по естествен път започне да отслабва. Ако ставате между 6 и 8 ч., пийте кафе между 9 и 11 ч., посочват експертите. Има обаче и такива, които твърдят, че можете да изпиете първата си чаша още един час след събуждането. 

Пропускане на закуската

Закуската неслучайно се нарича най-важното хранене за деня. След сън нивата на глюкоза в организма - основното гориво за мозъка - значително намаляват. Закуската води до балансирането ѝ, повишава енергийните нива и бдителността. Тя има положителен ефект върху умствената дейност, включително вниманието, концентрацията и паметта.

Закуската осигурява на организма основни хранителни вещества. Хората, които пропускат закуската, е по-вероятно да покрият препоръчителния дневен прием на витамини и минерали, отколкото тези, които пропускат това хранене.
Според изследванията хората, които редовно закусват, е по-малко вероятно да са с наднормено тегло или затлъстяване. При тях е по-малък рискът от развитие на диабет тип 2. Съществуват и доказателства, че тези, които не закусват, може да са изложени на по-голям риск от сърдечносъдови заболявания.

Оплакване

Денят ви ще бъде по-добър, ако го започнете с положителна нагласа. Със сигурност има много причини да се оплаквате и да сте тъжни, но не бъдете човекът, който сутрин напомня на себе си и на другите за проблемите в живота. В човешката природа е да се притеснявате за сметките, висящите проекти и всички други предизвикателства, с които ще се сблъскате през деня, но е добре да се отървете от този навик и да започнете да се фокусирате върху това, за което сте благодарни.
Оплакването се отразява негативно на здравето. То повишава нивата на кортизол, кара ви да свикнете да виждате само негативните страни на всяка ситуация и човек, влошава паметта ви, уморява тялото ви по-бързо, понижава самочувствието ви и увеличава чувството ви за безнадеждност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com