Етикет при пиене на алкохол: 15 правила, които не трябва да се нарушават

26063
Етикет при пиене на алкохол: 15 правила, които не трябва да се нарушават
Снимка: iStock

Както знаете, алкохолът не е просто напитка. Освен това е отлично средство за комуникация: можете да намерите най-добрия си приятел или да сключите изгодна сделка на чаша нещо по-силно. Но само ако пиете правилно (в противен случай ефектът ще бъде обратен). За да помогнем, събрахме най-важните съвети от експерти по етикет, така че да сте напълно подготвени на всяко парти.

Правило №1 – Не бързайте.

Освен ако не е колежанско парти, където си играете на „кой може да изпие най-много“, пиенето на 5 бири наведнъж е лоша идея. Първо, така ще се напиете по-бързо и ще се различавате много от събеседниците си, и второ, ще се покажете като човек, който не умее да пие.

Правило №2 – Не оставяйте следи

Нека бъдем честни - никой от вашите събеседници няма да се зарадва да види следи от храна върху чашата ви. Ето защо експертите по етикет препоръчват да подсушите устните си с кърпичка преди да пиете. Между другото, същото важи и за червилото. Да, червени петна по чаша понякога са дори секси, но след три часа на събитието ще започнат да дразнят вас и околните. Какво трябва да се направи? Изберете дълготрайно червило.

Правило #3 - Изберете правилната напитка

Морските дарове вървят добре с бяло вино, а месната пържола върви добре с чаша червено. Така че, ако искате да опитате този много интересен коктейл от менюто на бара, не го поръчвайте с храна, която не върви с него. Това, което можете да направите, е да поръчате желания алкохол, когато чиниите вече са празни.

9 правила на етикета, които всеки трябва да знае

Правило #4 - Не пречете на забавлението.

Може да бъде много удовлетворяващо да изпитате вкусовата комбинация от зелени маслини и бяло вино, но оставете това забавление за вкъщи. Когато сте в компания, първо трябва да дъвчете и едва след това да започнете да отпивате. Просто не изглежда много привлекателно - устата ви вече е пълна, но по някаква причина добавяте напитка към нея.

Правило # 5 - Яжте декорациите на вашите питие правилно

Много експерти по етикет казват, че ягодите на вашето дайкири, колкото и да са привлекателни, трябва да останат върху чашата. Но нека не бъдем твърде категорични - можете да го ядете, но трябва да го направите правилно. И как точно? Ако плодовете са поставени върху клечка за зъби, която лежи върху напитката, първо ги изяжте и след това започнете да пиете.

Правило #6 - Дръжте чашата си правилно.

Много хора не знаят, но чаша за вино (или шампанско) трябва да се държи за дръжката, в самата основа. И не с всички пръсти - основната опора трябва да е върху палеца и показалеца. И това наистина е много по-практично: когато държим чашата за „купата“, ние затопляме напитката. Освен това така оставяме отпечатъци.

Правило #7 - Не дъвчете леда.

За някои е голямо изкушение да гризат няколко кубчета, когато напитката вече е свършила. Но необходимо ли е да се обяснява защо това не трябва да се прави? Първо, тук е възможно всяко смущение - хлъзгаво кубче ще изскочи от устата ви право върху сакото на шефа ви (и тогава за какво повишение можем да говорим?). А пълната с лед уста не е приятна гледка (и ще отблъсне потенциалните събеседници от вас).

Правило #8 - Не пийте твърде много

За едни са достатъчни две чаши, а за други пет не са достатъчни – всеки има своя норма. Така че не прекрачвайте червената си линия – може да загубите контрол и да направите нещо, за което ще съжалявате по-късно. Между другото, ако вашата норма е една чаша и всички около вас пият, не е нужно и вие да пиете. Просто сменете напитката с нещо безалкохолно.

Правило #9 - Не пийте сами

На повечето събития хората все още имат нещо по-силно от сок в ръцете си. Но ако е нещо като вечеря с родителите на партньора ви или бизнес обяд, тогава е очаквано, ако никой не поръчва алкохол. В този случай не трябва да сте „пионер“ - дори невинни 125 мл вино ще разграничат вашето състояние от състоянието на вашите събеседници.

Правило #10 - Внимавайте за поведението си

Ако чувствате, че говорите по-силно от обикновено или като цяло се държите по-спокойно, тогава е време да спрете. Може би не за добро - просто изчакайте събеседниците ви да излязат в същото весело настроение. Ако не винаги можете да се погледнете отстрани, тогава помолете приятеля си тихо да ви бутне под масата, когато сте на път да поръчате още една чаша уиски.

Правила за етикет на масата: Как да не се изложим пред гостите?

Правило #11 - Не дрънкайте чаши.

Тази препоръка се основава само на практически съображения. Просто много чаши са направени от тънък материал - и никой не иска да извади останалата чаша от напитката по-късно. Така че е достатъчно да вдигнете тост и просто да вдигнете чашата си, докато поддържате зрителен контакт с рожденика. Ако например празнувате нещо в бар или ресторант, тогава съдовете там са предназначени за миене в съдомиялна машина - което означава, че стените им са по-дебели.

Правило #12 - Забравете сламките

Пиенето от сламка е „детско“ занимание. Затова на събитие, на което искате да направите добро впечатление, трябва да забравите за сламката. Освен това, ако пием от сламка, усвояваме чист алкохол без кислород и се напиваме по-бързо.

Правило #13 - Не пийте от бутилка.

Бутилката е просто консуматив. Така че, който реши, че пиенето от бутилка е добре, не трябва да го прави на светски събития. Така че ще трябва да налеете любимата си бира в чаша.

Правило #14 - Използвайте правилното стъкло.

Знаем, че продълговатите чаши се използват за газиран алкохол – но защо? Работата е там, че дългата чаша не позволява напитката да „изтича“, така че това е опция за бира и шампанско. Но други напитки (уиски, текила) могат да се наливат в обикновена чаша.

Правило #15 - Не пийте, ако не искате.

Обикновено пием алкохол на събития, защото искаме да се отпуснем. Но ако се чувствате комфортно без него и изобщо не искате да пиете, това е вашият избор. Друга възможност е да вземете безалкохолен коктейл или студен чай, за да поддържате цялостната атмосфера на алкохол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно