Ето я причината за оплешивяването

14822
Ето я причината за оплешивяването
Снимка: БГНЕС

Генетици от Япония, САЩ и Нидерландия са открили генетични причини за оплешивяването на хората. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Science, съобщава EurekAlert!.

Генетиците са стигнали до извода, че загубата на коса (обикновено в напреднала възраст) се дължи на угасването на функцията на стволовите клетки на космения фоликул (корена на косъма заедно с неговото обкръжение).

Измислиха лек за плешивостта

Има нова надежда за лечение на плешивостта както при мъжете, така и при жените. Учени успяха да предизвикат растеж на коса, след като о...

Учените са провели експерименти с мишки. Организмът на гризачите, за разлика от хората, се справя ефективно с обновлението на космите. Генетиците решили да ускорят стареенето на мишките и по такъв начин да проследят причините, които водят до загуба на окосмяване.

В продължение на 18 месеца учените следили състоянието на космената покривка на мишките. Ускореното стареене, свързано със съкращение на стволовите клетки, довело до намаляване на площта на космената покривка и изтъняване на космите.

Учените виждат причината за това в натрупването на увреждания в ДНК, които стимулират дегенеративните изменения на космите. Специалистите са открили фактори – по-конкретно гена COL17A1, – чиято активност влияела на оплешивяването.

Генът COL17A1 кодира един от трансмембранните белтъци, които осигуряват транспорта на вещества през клетъчната мембрана. Този ген, както показали изследванията на други учени, е отговорен за индивидуалните особености на човешката външност, отбелязва Lenta.ru.

Много пари - малко коса

Издигането в службата може да е полезно за финансите, но не и за косата. Хората, които печелят повече (над три средни заплати), мислят,...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com