Ето как да подобрите здравето на ноктите си

3878
Ето как да подобрите здравето на ноктите си
Снимка: iStock

Всяка жена би се зарадвала на един добре изработен, красив и здрав маникюр или педикюр. За съжаление той почти не се задържа върху слаби,увредени и чупливи нокти. Чупливостта на ноктите се причинява от редица различни фактори – най-често недостиг на витамини или важни минерални соли, неправилно хранене или постоянен стрес в живота, ала понякога е и симптом за по-сериозни състояния – хипертиреодизъм на щитовидната жлеза, гъбична инфекция, екзема, псориазис, екзема и много други.  При споменатите сериозни състояния е препоръчително да потърсите незабавно лекарска помощ.

  Тук ще предложим няколко натурални продукта, които в общия случай – при липсата на по-сериозни медицински причини за чупливостта на ноктите – ще помогнат да подобрите значително състоянието им. 

Витамин Е

  Най-честата причина за прекомерна чупливост на ноктите е дефицитът на този жизненоважен витамин в организма. Той подхранва и овлажнява ноктите и кожата под тях. В аптеките продават специализирани кремове с витамин Е, които можете да нанасяте с леки масажни движения вечер преди лягане върху ноктите. Препоръчва се също така приемането на специализирани добавки с витамин А и витамин Е, както и повишения прием на храни, богати на този витамин.

  Най-богатият и изгоден източник на витамина са суровите червени чушки, които съдържат освен това и лутеин и зеаксин – антиоксиданти, които се грижат за здравето на очите. Авокадото, кивито, бадемите, лешниците, слънчогледовите семки и зехтина също представляват много добри натурални източници на безценното вещество.

Ябълков оцет

  Оцетът е известен със своето антибактериално действие, което унищожава гъбичните инфекции по ноктите на краката и ръцете. Той е богат на магнезий, калций, калий, желязо, витамин Е и много други витамини и минерални соли, които са жизненоважни за здравината и издръжливостта на ноктите. Оцетът се прилага върху ноктите веднъж или два пъти седмично чрез кисненето им в разтвор на топла вода и малко количество оцет в леген или друг подръчен съд. След като крайниците престоят няколко минути в разтвора, ги извадете, изплакнете с вода и подсушете внимателно.

Морска сол

  Автентичната морска сол е богата на йод и на други лечебни минерални соли и може да спомогне неимоверно много за укрепването на ноктите. Тя се прилага върху ноктите, като първо разтворите две лъжици от нея в купа с вода и добавите някакво етерично масло към сместа – например бадемово масло или масло от чаено дърво. Следващата стъпка е да киснете ноктите си около 10 минути в сместа. Накрая подсушете внимателно и ги намажете с натурален хидратиращ крем.

Кокосово масло

  Това е едно от най-ефективните натурални средства за лечение на слаби или чупливи нокти. Поради големия процент наситени мастни киселини то действа и като добър овлажнител на ноктите. Ето по какъв начин се прилага правилно маслото:

1.                 Сложете малко количество от него в купичка и го затоплете на водна баня.

2.                 Нанесете го внимателно, с нежни масажни движения върху ноктите и тъканите около тях.

3.                 За предпочитане е да изпълнявате процедурата преди лягане и да не отмивате крема през следващите няколко часа след нанасянето му, за да може да попие в кожата.

  За да може да постигнете трайни резултати, нанасяйте кокосовото масло всяка вечер в продължение на минимум две седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотоврение за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com