Ето как да разберем дали водата от чешмата е годна за консумиране

17841
Ето как да разберем дали водата от чешмата е годна за консумиране
Снимка: Pixabay

Често чуваме по новините, че водата от чешмата е напълно безопасна и можете да я използвате. Да, това е хубаво, но има и прости начини да разберете дали водата у дома наистина е качествена. Все пак това е жизненоважен ресурс и както може да лекува, така може и да ни разболее или да навреди на тялото ни в дългосрочен план. Ето как да разберете, че водата у дома е качествена.

С бутилка

Това е най-лесният начин. Всичко, което трябва да направите е да вземете бутилка и да я напълните с вода. Затворете и я оставете на тъмно място. Проверете водата след няколко дни. Ако на нея се появи утайка, то водата не е годна за употреба и качеството е много ниско. Това означава, че в нейния състав имам много метални соли.

Кипване

Това е друг лесен начин да проверите дали водата е годна. Налейте в тенджера, оставете я да поври известно време на бавен огън. След това я изчакайте да се охлади и излейте. Ако утайката е сива, това показва високо съдържание на калций, докато жълто-кафявата е признак на желязо.

Тест с калиев перманганат

Този тест е изключително лесен и можете да си го направите сами у дома. Налейте в чаша калиев перманганат и капнете няколко капки вода. Ако тя се оцвети в розов цвят, тогава всичко е наред. Но, ако цветът е с жълтеникав оттенък, то качеството е незадоволително.

Как да разберете дали чешмяната вода става за пиене?

Никога няма да забравя историята на моята колежка за това как случайно разбрала за лошото качеството на водата. Водата в дома й била сп...

Направете чай

Изсипете към пакетчето чай водата, която искате да тествате. Ако цветът започне да става по-наситен, то всичко е наред. Ако стои по-мътен, то това показва високо съдържание на соли и метали. Тази вода не е подходяща за консумация.

Претегляне

Това също е лесен начин. Смята се, че качествената вода е по-лека от наситената с метали и соли. Използвайте една и съща чаша и точна кухненска везна.

Огледална повърхност

Още един лесен метод. Пръснете няколко капки върху огледалото или друга повърхност. Когато се изпари качествената вода, трябва да остави напълно чисто огледало. Ако има мътни участъци, то най-вероятно тази вода е негодна.

Сапун

Използвате вода за разтварянето на сапун. Ако тя е чиста, то ще се образува пяна, но ако има примеси – ще има твърди частици, като магнезий и калций.

Водата с примеси може да навреди на тялото ви и здравето. Използвайте тези лесни методи, за да сте сигурни, че имате качествена вода. С нея и ястията ще са ви по-вкусни, но и всички в семейството ви ще са здрави. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com