Ето как да спестим пари, без да се лишаваме от нищо

4515
Ето как да спестим пари, без да се лишаваме от нищо
Снимка: iStock/Guliver

Спестяването е труден процес за всеки един от нас. Понякога това е по-лесно за хората, които имат добра финансова култура и знаят какво искат. Днес обаче живеем във време на пандемия. Икономиката ни не е на добро ниво и това се отразява и върху доходите, които взимаме. Това от своя страна води до нуждата от кредити, взимането им и последващото изплащане.

Много семейства именно поради задълженията си към банки не могат да си позволяват почивка на море или някъде другаде. За да не се стигне до тази ситуация и да пропуснат почивката, хората прибягват то взимането на бързи кредити. Те обаче са отново заеми, които трябва да се върнат и така се връщаме в изходната позиция.

Сигурно вече се питате как можем да спестим и как да излезем от този омагьосан кръг. Най-вероятно сте чували израза „капка по капка и вир става“. Същото се отнася и за парите. Малко по малко те се натрупват и в края на определен период вие имате добра сума, която можете да използвате за мечтаната почивка или нова покупка.

Вземете един буркан и му залепете лист. На този лист напишете месеца, седмицата от него и сумата, която искате да отделите тази седмица. Например за първата седмица от януари целта е 1 лев, за следващата - 2, за по-следваща -3. В края на всяка една седмица отбележете колко пари има в бурканчето.  Когато направите влога за седмицата, задраскайте я. Така ще ви е по-лесно да следите напредъка си. Накрая, в последната 52 седмица от годината, можете да теглите чертата и да видите колко сте спестили. Със сигурност това е една прилична сума, с която можете да отидете на почивка, без да се лишавате от нищо или пък да си купите техника, кола или каквото решите.

Хубавото на този метод е, че вие пестите, без да се лишавате от удоволствие или пък да натоварвате месечния си бюджет. Така и пестите от нуждата да вземете кредит, която е решение за конкретния момент, но в бъдеще отново се превръща в тежест. Нещо повече, научавате се да правите сметка на парите си, дори можете да включите децата в процеса на пестене и по този начин да развиете в тях добра финансова грамотност и умение да разпределят средствата си. Това е важно умение, което ще им трябва цял живот.

Надяваме се, че сме ви били полезни с този метод на пестене и ще опитате. Сигурни сме, че ще се отрази на всеки един бюджет положително, тъй като е приложим във всяка една финансова ситуация.

3-те зодии, които ще изкарат много пари през юни

Меркантилността не е силна страна на човека, но всеки в крайна сметка се стреми към финансова независимост и стабилност. Нека да разгле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com