Ето какво привлича осите

15163
Ето какво привлича осите
Снимка: Pixabay

Неприятно е да видите насекоми в двора или дома си, но някои от тях са не просто досадни, но могат да бъдат и опасни. В света са открити над 30 000 вида оси, които живеят на седемте континента и са особено активни през лятото. Срещата с оса може да ви донесе не само болка, но и алергичен шок. За щастие има начини да отблъснете осите, достатъчно е да знаете какво ги привлича. 

1. Плодови дървета
Овощните дървета ви радват с вкусни плодове, но и се превръщат в свърталище на оси, които кръжат около дома ви. Ако не искате да се лишите от плодови дръвчета в двора си, старайте се да разчиствате изгнилите плодове, които са особено примамливи за жилещите насекоми.

2. Цветя с ярки цветове
Ярките цветя са привлекателни не само за вас и близките ви, но и за осите. Осите обичат цветя с ярки цветове и често кръжат край тях. Същото важи и за дрехите. Ако носите дрехи с цветни мотиви в ярки цветове, внимавайте, превръщате се в примамлива плячка за осите.

3. Необработено дърво
Харесвате рускитален стил и мебели от необработено дърво. Внимавайте, защото осите също го предпочитат. Осите използват такова дърво, за да градят гнездата си. Люлки, платформи, маси и всякакви други мебели от необработено и небоядисано дърво, могат да бъдат атакувани от осите. Но този проблем има решение: Ако боядисате или полирате дървените мебели, ще се отървете от нашествието на оси, защото те нападат само суровия материал.

4. Открити водни пространства
Поливането на двора помага на растенията и зеленчуците ви да растат през лятото, но, внимавайте водата да не се задържа дълго време, защото се превръща в притегателно място и за осите. Течащи кранове, локви, фонтани, басейни и всякакви други водни пространства, привличат силно осите.

5. Събирания на открито
Лятото е чудесно време за барбекю на открито. Но приятелите ви не са единствените, които се радват на това. Осите също се привличат от сладките напитки, плодовете, месото и всички други приятни аромати, като парфюм, одеколон. Особено ги привличат продукти с аромат на банан.

6. Отворени кофи за боклук
Ако не искате дворът или домът ви да станат свърталище на оси, уверете се, че нямате отворени кофи или кутии за боклук, най-вече през лятото. Особено притегателни са остатъци от сладка храна, плодове, млечни продукти. Всички боклуци и остатъци от храна трябва винаги да бъдат покрити, за да не привличат опасните нашественици.

Какви аромати НЕ обичат осите
Естествено, има аромати, от които осите бягат, затова е добре да знаем кои са те. Осите мразят и стоят далеч от силни химически препарати, съдържащи етилов алкохол, бензин и керосин. Важно е да знаете, че постоянно изпарение на тези вещества до човек, може да доведе до главоболие, интоксикация на тялото и замайване.

Как да прогоним осите вкъщи
Много по-безопасно е да ги прогоните с естествени аромати, които са по-приятни и напълно безвредни. Осите не понасят миризмата на ментата, затова може да ползвате разтвор с етеричен екстракт. Ако забележите гнездо от оси, напръскайте със смес от 1 супена лъжица ментово масло и 500 мл вода. Покрийте цялото гнездо с тази течност. Ако добавите 2 супени лъжици течен сапун, разтворът ще се задържи много по-лесно върху повърхността. Ако осите влизат в дома ви от определено място, напръскайте тази зона с масло от мента, за да ги спирате още на входа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com