Ето какво трябва да ядем всяка сутрин, за да сме енергични през целия ден?

3271
Ето какво трябва да ядем всяка сутрин, за да сме енергични през целия ден?
Снимка: iStock/Guliver

Енергията, която имаме, зависи от редица фактори, сред които възраст, наличие на хронични или остри заболявания, начин на живот, психическо здраве, емоционално състояние, качество и количество на съня и естествено хранителни навици. Известно е, че някои храни доставят енергия на тялото, а други блокират нормалното функциониране на органите и черпят от енергията на организма. Балансираното меню, богато на протеини, витамини, микроелементи и ценни хранителни вещества, е правилна стъпка в осигуряването на енергия на тялото. Какво точно обаче може да ядем сутрин, за да чувстваме прилив на енергия през целия ден, за да не сме сънливи и уморени и за да бъдем здрави и бодри, четете в статията.

Какво да ядем сутрин – храни, доставящи здраве и енергия

Необходима ви е балансирана закуска, която съдържа протеини, бавни въглехидрати и здравословни мазнини. Бързите въглехидрати ще предизвикат рязко покачване на нивата на енергия, но и рязък спад, последван от умора и желание за хапване на още бързи въглехидрати, което е крайно нежелателно, ако целта е енергия през целия ден. Тежките мазни ястия ще ни накарат да се чувстваме мудни, тромави и сънливи. Ето защо е важно да внимавате как съчетавате храните в чинията си на закуска, за да сте изпълнени с енергия през целия ден. Какво да ядем сутрин, за да постигнем това?

Здравословна лятна закуска, готова за 5 минути

1.       Овесена каша

Овесената каша доставя на организма полезни вещества, витамини, фибри, протеини и бавни въглехидрати, които не позволяват резки промени в нивата на кръвната ви захар и поддържат енергията ви постоянна, а вие се чувствате сити, тъй като сте закусили храна, богата на фибри. Магнезият в овесените ядки също помага да сте енергични. Недостигът му в тялото се свързва с мускулна слабост и крампи. Ако добавите към овесената си каша плодове, ще доставите на тялото си щедри дози витамини, които да допринесат за свежестта и енергията през целия ден. 

2.       Яйца

Въпреки че им се носи лоша слава, че увеличават лошия холестерол в кръвта, всъщност това е далеч от пълната истина за яйцата и те са изключително полезна и здравословна храна. Приемът на омлет за закуска, придружен от порция зеленчуци, не само ще допринесе за формиране на идеалното меню, но ще достави енергия и витамини за целия ден. Така че, ако се чудите какво да ядем сутрин, за да сме здрави и енергични, изберете яйцето.

3.       Авокадо

Съвсем не е случайно, че авокадото се превърна в една от най-модерните и предпочитани храни за закуска. Тост от пълнозърнест хляб, зеленчуци и авокадо е чудесно и енергийно начало на деня, което ще ви позволи да поддържате здравето си изрядно през целия ден. В авокадото ще откриете: витамин К, фолат, витамин Ц, калий, витамин Е и витамини от Б група. Ако си приготвите закуска, включваща авокадо, зеленчуци и омлет, ще сте си забъркали енергично начало на деня и ще съхраните тази енергия през целия ден.

Само за три минути и закуската ви е готова с тази елементарна рецепта

Какво не трябва да ядете на закуска, за да имате енергия през целия ден?

За да съхраните не само енергията си, но и здравето си, за закуска следва да избягвате твърде мазните или пържени храни, да не си позволявате преяждането, прекомерната употреба на сол и консумацията  на захар и прости въглехидрати. Сладкото не е подходящо за закуска, тъй като води до прилив на енергия, последван от рязък спад. Същото се отнася и за простите въглехидрати. Забравете за сладките изкушения, тестените храни, бързите закуски, ако се питате какво да ядем сутрин, за да имаме енергия през целия ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com