Ето защо трябва да ядем зелени зеленчуци всеки ден

6872
Ето защо трябва да ядем зелени зеленчуци всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Зеленчуците са в основата на диетата, ако искате тялото ви да функционира правилно. Зелените зеленчуци са уникална група, в която всеки трябва да бъде убеден. Струва си да ги добавите към ежедневното си меню, защото съдържат много витамини и минерали.

Хлорофил на високо ниво

Това е пигментът, който прави зеленчуците зелени. Той съдържа много полезни свойства за нашето тяло. Той ефективно почиства храносмилателната система и има положителен ефект върху метаболизма. Поради факта, че е химически подобен на хемоглобина, той е полезен при лечението на нарушения на дефицита на хемоглобин. Това не е всичко, защото е и страхотен антиоксидант, благодарение на който предотвратява образуването на рак и регенерира организма. Както можете да видите, това е цудесен избор за тялото. Намира се във всички зелени зеленчуци като спанак, аспержи, маруля, зеле, зеле, брюкселско зеле и др. Тук трябва да се добави, че всяка топлинна обработка "премахва" количеството хранителни вещества. Затова най-добре е да ядете зеленчуците сурови.

Яжте зелено - защо трябва да ядете зеленчуци

Естетиката, цветът и свойствата на зеленчуците ги правят лесно достъпни в кухнята. Те не само имат благоприятен ефект върху здравето, но и са разнообразни. Следователно, няма нужда да се чудите, здравето и вкусът вървят ръка за ръка в този случай!

Зеленчуците са отличен източник на витамини А, С, Е и К, в допълнение към фибри, магнезий и желязо. Витамин А има много свойства, включително понижава холестерола, премахва свободните радикали и допринася за правилния растеж и растеж на косата и костите. Най-често той играе роля в повечето процеси на организма. Витамин С има положителен ефект върху имунната система или подобрява усвояването на микро и макро елементи. Витамин Е от своя страна е антиоксидант, който забавя процеса на стареене на клетките, докато витамин К играе роля в съсирването на кръвта и укрепва костите. Най -добрите източници на витамин А, С и К ще бъдат аспержи, броколи, китайско зеле, магданоз и листно зеле. В допълнение към горните витамини, витамин Е се намира например в авокадо, спанак или маруля.

Фибрите подобряват функционирането на цялото тяло, поддържат храносмилателната система, намаляват усвояването на холестерола или понижават нивата на кръвната захар. Магнезият е един от онези елементи, които са от съществено значение за хората. Благодарение на него нервната и мускулната тъкан функционират правилно и предотвратяват умората на тялото. Освен това предотвратява спазми и хипертония, образуването на лош холестерол и укрепва имунната система. Желязото действа по подобен начин, подобрявайки имунитета и предпазвайки от свободните радикали, произвеждайки хемоглобин и доставяйки кислород на клетките. Магнезият и желязото са налични в големи количества във всички зелени зеленчукови листа.

Съществуват още много много ползи от консумацията на зеленчуци, така че, не чакайте и ги добавете към ежедневното си меню.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com