X
 
 

Факти за пчелите и меда - 20 неща, които ще ви изумят

7953 4
Факти за пчелите и меда - 20 неща, които ще ви изумят
Снимка: iStock/Guliver
Actualno.com подбра за вас някои от най-интересните факти за пчелите и меда. Някои от тях са до болка известни, но за други, сигурни сме, разбирате за първи път. Ето ги.

1. Медоносните пчели трябва да събират прашец от два милиона цвята, за да направят 1 килограм мед. А това означава, че една пчела трябва да прелети около 90 000 мили (или около 144 841 км), за да направи един килограм мед. Това означава обиколка на света цели три пъти.

2. Обикновената пчела ще направи само 1/12 от чаена лъжичка мед през живота си.

3. Медоносната пчела посещава между 50 до 100 цветчета по време на групов летеж.

4. Медоносната пчела може да лети до шест мили, и то със скорост от 15 мили на час.

5. Мозъкът на пчелите е с овална форма и с размерите на сусамово семе, но въпреки това има забележителен капацитет да учи и запомня неща. Например, той е в състояние да прави сложни изчисления за изминатото разстояние и ефективността на движението. 

6. Медоносните пчели общуват помежду си, като танцуват.

7. Една колония от пчели се състои от 20 000 до 60 000 медоносни пчели и една кралица. Пчелните работнички са женски, живеят около 6 седмици и вършат цялата работа.

8. Пчелната кралица може да живее до 5 години и е единствената пчела, която снася яйца. Тя е най-натоварена през летните месеци, когато кошерът трябва да работи с максимални сили. Тогава майката снася до 2500 яйца на ден.

9. Мъжките пчели (наричани още търтеи), които са по-големи от пчелите работнички, нямат жило и не вършат работа.

10. Медът винаги е бил високо ценен като лекарство. Смята се, че помага при всичко - от болки в гърлото и храносмилателни разстройства до кожни проблеми и сенна хрема.

Пчелари призовават да се забрани използването на отровни пестициди

За пълна забрана на пестицидите, които убиват пчелите настояват пчелари от цяла Европа, а инициативата тръгва от Германия. Всяка година...

11. Медът има антисептични свойства и исторически е бил използван като превръзка за рани и лечение за оказване на първа помощ при изгаряния и порязвания.

12. Естествените плодови захари в меда - фруктоза и глюкоза - бързо се усвояват от организма. Ето защо спортистите използват мед, за да им даде естествен енергиен тласък.

13. Медоносните пчели произвеждат мед по един и същ начин от 150 милиона години.

14. Медоносната пчела е единственото насекомо, което произвежда храна, изяждана от човека.

15. Медът трае невероятно дълго време. Изследователи, които са открили 2000-годишен съд с мед в египетска гробница, казват, че все още е запазил вкуса си.

Кога е най-полезен медът?

Целогодишната употреба на мед и пчелни продукти е много полезна, но най-ефективната и целесъобразна е тя по три месеца през есента и пр...

16. Бръмченето на пчелите е звукът, излъчван от крилата им, които се развихрят 11 400 пъти в минута.

17. Когато пчелата намери добър източник на нектар, тя се връща обратно към кошера и показва на своите къде е източникът на нектар, като прави танц, който позиционира цветето спрямо слънцето и кошера. Това е известно като „танцът на вълната“.

18. Способността на меда да привлича и задържа влага означава, че отдавна се използва като разкрасително средство. Той е бил част от ежедневния ритуал за красота на Клеопатра.

19. Медът е невероятно здравословен и включва ензими, витамини, минерали.

20. Това е единствената храна, която съдържа „пинокембрин“ - антиоксидант, свързан с подобреното функциониране на мозъка.

Actualno.com

Етикети:

 • Ади 2 Ади преди 1 месец Профил на трол?
  Прекрасна тема и добър и интересен материал.
 • Бай Васил 1 Бай Васил преди 1 месец Профил на трол?
  Има още много любопитни факти, свързани с пчелите: (21) Те не понасят мръсни и миришещи хора да се доближават до кошерите - всички се хвърлят да ги прогонят с жилене. Това е част от мерките им да опазят меда абсолютно чист. (22) Ако усетят, че са отровени (с пестициди) или заболели от нещо, всички пчели излитат от кошера, за да умрат извън него и да запазят меда. (23) Когато дойде време за опло виж още ›› ждане на майката, тя литва много нависоко - 5-8 км и само най-здравият и силен търтей я настига и опложда. След това всички търтеи биват избити. и т.н.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Правилно (21)! И пияни хора жилят!
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Бай Васил: Темата може да се развие до безкрайност: пчеличките жилят (и веднага умират) всичко, което може да навреди на чистотата на меда - мръсни, миришещи, пияни, яли чесън или лук, цигани (дори да са къпани) и т.н. Лично аз бях изненадан от обяснението на стар потомствен пчелар, който ми обясни феномена Празни кошери - когато всички кошери в едно подбалканско селце се оказаха празни, без пчели виж още ›› . Пръскали с нов препарат посевите в нивите край селото с уж невреден за пчеличките препарат и в резултат всички те се разболяват. За да запазят кошера и меда чисти, всички пчелички излитат навън, далеч от кошерите, за да умрат извън тях! Саможертва! Отделната пчеличка има само няколко вродени рефлекса, но пчелният рояк и кошер са с невероятна организация и разум. Затова милиони поколения са оцелели непроменени.
  : 0 !