Финландска бира и 7 селища по света се наричат Плевен

30155
Финландска бира и 7 селища по света се наричат Плевен
Снимка: архив Община Плевен

Малко финландци ще ви отговорят положително, ако ги попитате чували ли са нещо за град Плевен. Ако обаче им споменете името „Плевна“, веднага ще се оживят.

Защото Плевна е името на най-популярната марка бира в скандинавската страна. И е кръстена именно на българския град Плевен – това е старата му английска транскрипция. Колкото и да е неочаквано, оказва се, че освен на бира, текстилна фабрика и ресторант, българският град е дал името си още и на три селища в САЩ и четири в Румъния.

Няма да повярвате какво откриха в корема на индийка (СНИМКА)

Лекари откриха в храносмилателния тракт на индийка килограм и половина различни предмети, включително ядки, болтове и бижута, съобщава ...

Началото се слага от индустриалеца Джеймс Финлейсън (1771-1852). Той е бил шотландец и е основал първата памучна фабрика в Тампере, Финландия, през 1820 г. Той първоначално е бил мисионер и отишъл във Финландия, управлявана тогава от Имперска Русия със задачата да продава библии.

Съдбата на мисионера и самоук инженер обаче била да постави началото на индустриалната революция в скандинавската страна. С подкрепата на Александър I, той основал първата текстилна фабрика. Оттогава заживял там със съпругата си Маргарет Финлейсън.

Като начало е трябвало да внася машинни оператори от Англия, които да обучат неговите работници. Първата фабрика е била завършена с държавен заем. Финлейсън също така основал квакерско сиропиталище.

Залата със становете, където по-късно се е помещавала бъдещата пивоварна, е била построена през 1877г. и името „Плевна“ датира горе-долу от това време, сочи историческата справка в „Уикипедия“.

През Руско-турската война неколцина от памучната фабрика на Финлейсън се сражавали като доброволци на страната на руснаците и по силата на обичая всяка нова сграда на собственика да се кръщава на важно обществено събитие, било повече от нормално да се кръсти на голямата битка край българския град Плевен, в която участие взели и финландците.

Истината за Хипократовата клетва - какво всъщност означава тя?

Митът „Хипократова клетва“ е един от най-разпространените в публичното пространство. Смята се, че положилите тази клетва тр...

До днес се е запазило само едно от имената на финландските доброволци – Северин Тигерстедт. Същото име – Плевна се е съхранило и по-късно, когато Залата със становете се преобразувала в пивоварна и кръчма.

Българското име финландците свързват – колкото е да е странно – и с техническия прогрес. Компанията „Плевна“, собственост на Финлейсън, донася за пръв път в Европа електрическата крушка – само година след откритието на Томас Алва Едисон. През 1882 фабриката на шотландеца блесва в електричество. Осветлението със 120 „осемсвещни“ крушки е било включено на 15 март, 1882г. Скоро след това започва и осветяването на самия град.

Днес на стената на едноименния ресторант „Плевна“, който се намира в самата пивоварна, има мемориална плоча за това. И пивоварната, и кръчмата вече са се преместили в нови модерни помещения. Оригиналните сгради обаче са запазени – сега там има няколко киносалона и ресторанти.

ПЛЕВНА, ЩАТА КАНЗАС

Плевна е градче в област Рино, Канзас, САЩ, сочи справката. Населението през 2000г. е било 99 души. Според щатските регистри се простира на площ от 0,6 квадратни километра. Според последното преброяване там живеят 99 души, 46 къщи и 28 фамилии.

Разгадаха тайната на зловещия железен ковчег от Ню Йорк

Учени установиха самоличността на жената, която бе намерена в железен ковчег през 2011 година по време на разкопки в Бронкс, Ню Йорк. Т...

Гъстотата на населението е 166,2-ма на квадратен километър. Расовата принадлежност – 96,97 процента бели и само 3,03 от други раси. 23 на сто от населението са деца под 18 години, а 50 – женени двойки, които живеят заедно. 2,2 процента са самотни жени, а 39,1 – несемейни. Средното семейство се състои от 2,75 члена. На всеки 100 жени се падат 90,4 мъже, а средният годишен доход е 33,750 долара. Няма семейство, което да живее под границата на бедността – от цялото население в тази категория влизат едва 2,8 на сто.

ПЛЕВНА, ЩАТА МОНТАНА

Монтанският Плевна е по-голям – 138 души население. Той се намира в област Фелън Каунти. Простира се на 1,2 квадратни километра. Има 63 къщи с 40 семейства в тях. Явно това име привлича белите – и тук те са 97,83, азиатски тип са 2,17, а испански или латино – едва 1,45. Само 54 процента от населението са женени, а средната възраст е 40 години. Съотношението жени-мъже тук е обратното и може би няма да е зле да сключат шефство с Канзаския Плевен. Тук на 100 жени се падат 115,6 мъже. Местните са и по-бедни – средният доход тук е 27,875 долара, а 8,3 от населението живее под границата на бедността.

ПЛЕВНА, ЩАТА ОНТАРИО

На фона на споменатите по-горе мегаполиси, Плевна в щата Онтарио се води село. То е било основано на територията на бивша памучна плантация и заради красивото си местоположение в момента е известен в щата курорт. На практика този Плевен е обграден от езера – Бъкшот лейк, Сенд лейк, Гриндстоун лейк и Брюл лейк, както и по-малките Форчън, Маки и Шунър.

Учителка отнела девствеността на 14-годишен и му запушила устата с подаръци

Учителка от Сан Лоренцо, Пуерто Рико, бе осъдена на 10 години затвор за секс с непълнолетен ученик. Интимният контакт между 26-годишна...

На практика Плевна, Онтарио се състои от вили и семейни хотелчета. Тук има хранителен магазин, магазин за алкохол, железария и миниатюрно голф игрище. Тук също така са построени Униатска и Англиканска църкви, и двете исторически сгради, а също така и начално училище, което събира деца от слабонаселените околности.

Единствено за този Плевен има исторически данни за основаването му. То е през 1860г. и много от сградите му все още датират от това време. Първото му име е било Бъкшот, но то е трябвало да бъде променено, когато от Пощенския департамент протестирали срещу него – не е известно какво толкова не им харесало.

През 1877г. Пощата дала ултиматум на жителите на градчето или да преименуват името си, или те самите щели да му измислят ново име, с което да се води в регистрите. След разгорещени дебати местните решили да прекръстят града си на Плевна.

Това станало след като един от спорещите казал, че караниците около името му напомняли на битката при Плевен, България, която била особено актуална по това време. Това име било предложено на Пощенския департамент и през 1877 той официално го приел.

ПЛЕВНА ШУХАРАУ, ПЛЕВНА ГРЕБАНУ, ПЛЕВНА ЛУПШАНУ И ПЛЕВНА РЕДИУ – РУМЪНИЯ

Вижте как изглеждат училищата в Северна Корея (ВИДЕО)

Светът не знае много за истинския живот в Северна Корея. От години страната е в изолация, а малкото информация, която достига до широка...

За съжаление и за четирите румънски селца, кръстени на Плевен информация не беше открита. Но пък можем да отидем и да видим сами.

Автор: Дилян ВЪЛЕВ, chudesa.net

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com