Грешки и постъпки, които довели до трагични последици

1105
Грешки и постъпки, които довели до трагични последици
Снимка: Getty Images/Guliver

1. Ракетата „Ариана-5“.

Тази ракета на Европейската космическа агенция била разработена през 1995 г., за да замени „Ариана-4“. Но първият й полет завършил неуспешно. Ракетата се взривила 36.7 секунди след изстрелването. Над 500 милиона долара били загубени поради грешка в програмирането.

2. Спасяването на Хитлер.

По време на Първата световна война, на 28 септември 1918 г. британският войник Хенри Тенди видял ранен и невъоръжен немски войник, който се лутал в полето. Съвестта не му позволила да го застреля хладнокръвно. Така той пощадил живота на Адолф Хитлер. Впрочем, някои историци смятат това само за легенда, като посочват, че по същото време Хитлер е бил в домашен отпуск.

3. Аварията в атомната централа „Трий Майл Айлънд“. 

През 1978 г. в атомната електроцентрала Three Mile Island в Пенсилвания става най-тежката ядрена катастрофа в САЩ. През нощта на 28 март в резултат на механични повреди, човешки фактор и грешки в проекта ядрото на втория реактор се стопило и изпуснало радиоактивни газове в околната среда. След аварията САЩ се отказали от изграждането на нови атомни електроцентрали.

50 от най-интересните факти за света

4. Извънгабаритни влакове.

През 2014 г. френската национална железопътна компания, за да побере повече пътници и да им осигури повече пространство, поръчала 340 влака, които били твърде широки, за да преминат през някои френски гари. Така компанията била принудена да похарчи 50 милиона евро, за да преработи спешно 1300 вагона.

5. „Кедровият пожар“.

През 2003 г. 34-годишен ловец се изгубил в гората в окръг Сан Диего, Калифорния, и запалил огън, за да повика помощ. Така предизвикал един от най-разрушителните пожари в историята на Калифорния. „Кедровият пожар“ причинил загуби от 1.2 милиарда долара, унищожил 110 500 хектара гора, разрушил 2 820 сгради и убил 15 души, включително един пожарникар. Виновникът бил осъден на 960 часа общественополезен труд и глоба от 9000 долара.

6. Печатна грешка за 225 милиона долара.

Печатна грешка струвала на японската компания Mizuho Securities 225 милиона долара. На 8 декември 2005 г. фирмата пуснала заповед за продажба на 610 000 акции по една йена за акция. Всъщност, трябвало да бъде продадена една акция за 610 000 йени (около 5 000 евро) на Токийската фондова борса.

Интересни факти за златото

7. Експлозията на петролната платформа Piper Alpha.

Експлозията и пожарът на платформата Piper Alpha е най-смъртоносният инцидент в добива на петрол. Това бедствие се случило в нощта на 6 юли 1988 г. Причината била незначителна техническа и свързочна грешка. При експлозията загинали 167 души, а ремонтът струвал 3.4 милиарда долара.

8. Пияният капитан.

През 1989 г. петролният танкер „Ексон-Валдез“ причинил най-тежкия нефтен разлив в историята. Той превозвал 180 000 тона нефт. В резултат на авария били повредени 11 от 13-те резервоара на борда, а във водата се излели 40 000 тона суров нефт. Това довело до замърсяването на 800 км от брега и смъртта на 300 000 птици. Нефтената група ExxonMobil похарчила повече от 3.4 милиарда долара за почистване на морето и за компенсации на 30 000 рибари. Разследването установило, че капитанът на танкера в момента на инцидента бил много пиян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com