Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интересни факти за златото

30 април 2022, 14:25 часа

От древни времена хората се опитват да притежават колкото е възможно повече злато. Този ценен метал често ставал причина за големи войни, в които загивали десетки, дори стотици хиляди хора. 

Интересни факти за златото

Палеоархеологията твърди, че златото се ценяло още по време на прехода от т. нар. „праистория“ към собствено историческия период в еволюцията на човечеството. За най-характерен белег на „историческия период“ се смята наличието на писмени хроники и религиозни паметници. А древните египтяни по всяка вероятност са първите, които започнали да добиват злато в мащабите на цялата държава. Търсенето, намирането, добивът и продажбата на злато било държавен монопол, чието нарушаване се наказвало извънредно строго.

В една от най-богатите на златни находища държави в света – Русия, докъм 1730-те години злато се доставяло само от чужбина. Първите стъпки в добива на злато в страната са направени на територията на Архангелска област.

Коя държава има най много злато?

Златото е такъв мек метал, че неговата твърдост е сравнима с тази на човешки нокът.

Един от първите, които въвеждат в обращение монети от т. нар. „електрум“ - сплав на сребро и злато, е персийският цар Дарий I, живял в V век пр. Хр. Приблизително век по-късно Александър Македонски започнал да изсича своя профил върху златни монети.

Точката на топене на златото от висшата 999 проба е 1064 градуса по Целзий.

Любопитното е, че златото има невероятна пластичност - в резултат на което може да бъде изковано на листове, дебели 0.1 микрона (100 нанометра) При тази дебелина то става полупрозрачно.

За цялата своя история човечеството е добило злато приблизително 161 хиляди тона. Находища на злато са открити на всички континенти, но то се добива само в 70 държави. Интересен факт е, че днес Китай е лидер в добива на злато – над 400 тона годишно. От 1840 до 2016 г. годишният добив на злато на планетата се е увеличил 100 пъти.

Невероятно е, че от злато в количество 1 унция (28.35 грама) можете да направите тел с дължина 80 км.

3 техники за почистване на злато до блясък

Най-голямото парче самородно злато в историята е намерено в Австралия през 1872 г. Това била 286-килограмова кварцова плоча, съдържаща 90 кг чисто злато.

Невероятно, но е факт: в света всеки час се отлива повече стомана, отколкото злато е било намерено и обработено през цялата история на човечеството.

Най-големите запаси на злато се съхраняват във Федералната резервна банка на Ню Йорк – над 500 000 кюлчета, което представлява 25% от световните златни запаси.

В организма на зрял човек се съдържа злато в количество приблизително 0.2 милиграма.

Само 10% от добива на злато в света осигуряват нуждите на индустрията - докато 90% от метала се използват за направата на бижута и отливане на златни кюлчета.

75% от общото тегло на златото, което в момента е в обръщение, е добито след 1910 г.

Аурофобия е названието на заболяване, което се изразява в патологичен страх от злато и златни изделия.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес