Грешките, които допускаме при готвенето на зеленчуците и ги превръщаме в нездравословни

3152
Грешките, които допускаме при готвенето на зеленчуците и ги превръщаме в нездравословни
Снимка: iStock/Guliver

Зеленчуците са едни от най-полезните храни, които са богати на въглехидрати, витамини, минерали, фибри, мощни антиоксиданти. Най-много много полезни свойства има в зеленчуците, когато се ядат сурови. Така хранителните елементи и микроелементи се запазват и могат да се усвоят най-добре от организма.

Има някои хранителни елементи, които се засилват при обработката на зеленчуците. Такъв е и бета-каротинът, който се намира в оранжевите и зеленчуци, ликопенът (доматите). Когато се готвят, тези вещества се усилват и са по-лесни за усвояване от организма.

Тъй като обаче не можем да се храним само със сурови зеленчуци и ги готвим, то може несъзнателно да унищожим полезните им свойства. Витамините и минералите са много чувствителни на топлина. Затова е хубаво да не ги държите на огън прекалено дълго, а само толкова, колкото е необходимо за приготвянето им.

4 чудесни зеленчука, страхотни помощници при отслабването

Брюкселско зеле Брюселското зеле, макар и не толкова любимо на много от нас, освен че е изключително полезно, съдържа много фибри, кои...

При прекалено голяма термична обработка на зеленчуците, те губят хранителната си стойност. Тези вещества се разтварят във вряща вода или мазнина. Ако ги преварите или запечете, то вероятността да загубите стойността им е много голяма.

Според диетологът Шарлът Морисън, цитирана от Queensland Health, зеленчуците трябва да се готвят толкова, че да не се загубят полезните им свойства. Дръжте ги на огъня толкова, колкото да омекнат, но да останат хрупкави. Съобразете времето за готвене, според вида на зеленчуците. Някои кореноплодни зеленчуци, които са по-твърди, имат нужда от повече време, за да се приготвят. Други, като доматите, имат нужда само от няколко минути. Поради тази причина, ако смесвате зеленчуците, то първо сложете тези с по-дългото време и после с по-краткото.

Кои са най-добрите методи за готвене на зеленчуци

За да запазите полезните свойства при варене, помислете и за водата, в която са сварени. Тъй като повечето витамини се разтварят във вода, то те остават именно в нея. Затова е хубаво да готвите супите си в същата вода или пък да я добавите към различни ястия. Не изхвърляйте обаче водата в никакъв случай, за да можете да доставите нужните витамини на организма си.

По-краткото време за варене на зеленчуците също е един добър вариант, с който да ги запазите полезните им вещества. Варенето на пара също е чудесен начин. Той е доста разпространен, но и лесен за изпълнение. По този начин парата омеква зеленчуците, но полезните им вещества си остават в тях, а не във водата. Все пак, и това не трябва да се прилага прекалено дълго, за да не се скашкват и да загубят микроелементите си и молекулите, които се свързват в различни вериги.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com