Хитри начини да почистим микровълновата печка

7974
Хитри начини да почистим микровълновата печка
Снимка: iStock/Guliver

Как да използвате вашата микровълнова печка, за да я поддържате чиста за дълго време, и как бързо да почиствате вашата микровълнова фурна?

Съвременният живот с неговия зает ритъм и постоянна заетост е трудно да си представим без микровълнова фурна. Тя ви позволява бързо да подгрявате, размразявате и готвите храна. Както при всеки често използван домакински уред, микровълновата печка трябва да се почиства редовно, особено отвътре. Петната от храна по вътрешните стени на уреда са не само грозни, но и много вредни. Топлината и влагата от нагрятата храна създават идеални условия за размножаване на бактериите, които могат да попаднат в храната и да навредят на здравето ни. Как можете да избегнете това?

Почистване с пара

Основната задача на всички популярни методи за микровълново почистване е да омекотят изсъхналите петна, така че да могат лесно да се отмият от стените. Най-достъпният и безвреден вариант е излагането на пара. Всичко, от което се нуждаете, е съд, безопасен за микровълнова печка, пълен с обикновена вода. Просто го поставете във фурната и включете уреда с пълна мощност за 5-10 минути. Изпарявайки се, водата ще навлажни и омекоти мръсотията, тогава ще бъде достатъчно просто да ги избършете с мека кърпа. 

Разтвор оцет и вода

Ако обикновената пара не работи, опитайте да използвате разтвор с оцет и вода. Разредете около 50 ml оцет с 0,5 l вода. Киселината не само ще помогне за омекотяване на петната, но и ще дезинфекцира микровълновата печка. Единственият недостатък на този метод е постоянната миризма на оцет: ще трябва да проветрявате не само самата микровълнова печка, но и цялата стая.

Лимонена киселина

Разредената във вода лимонена киселина има идентичен ефект, но без неприятна миризма. Вземете около чаша вода и добавете 1-2 супени лъжици лимонена киселина към нея. Включете микровълновата за 10 минути и оставете изпаряващата се влага да свърши своето. По този начин можете дори да се отървете от силно изсъхналите мазни петна.

Почистване с лимон

За да направите вашата микровълнова печка не само чиста, но и изпълнена с приятен цитрусов аромат, поставете във водата вместо лимонена киселина нарязани и леко изцедени половинки лимон. След тази процедура, чистотата и свежестта на вашата микровълнова фурна са гарантирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com