Хората, следващи този съвет, се адаптират по-добре към смяната на часовото време

4793
Хората, следващи този съвет, се адаптират по-добре към смяната на часовото време
Снимка: iStock

Повечето хора не определят смяната на зимното с лятно часово време като проблем. Денят става по-дълъг, лятото и отпуската тепърва предстоят, животът се пробужда, природата е свежа – всичко това помага на хората да се адаптират по-лесно към промяната.

Смяната на лятното със зимно часово време обаче е причина за увеличаване на случаите на депресия, раздразнителност, проблеми със съня. Психолозите обясняват това с факта, че предстои зимният сезон, свързан с дълъг престой вкъщи, липса на чист въздух и слънчева светлина, студ и ограничена възможност за забавления и физическа активност.

Какви други проблеми споделят хората при смяна на часовото време?

Стрес, умора, липса на трудоспособност, проблеми с концентрацията, сънливост, нарушаване на качеството на съня, липса на настроение, депресия са само част от проблемите и симптомите, през които преминават хората при смяна на лятното със зимно часово време. Психичното здраве е само част от картинката. То също има съществено значение, тъй като е видно от статистиката, че се увеличават самоубийствата в дните след смяна на часа.

Смяната на времето нарушава биологичния часовник, контролиращ биологичните ритми на организма. Това неминуемо оказва негативно влияние върху всички функции на тялото, понижава имунитета и създава риск от развитие или обостряне на редица заболявания – от инфекции до хронични болести. Много тревожни са данните за влошено физическо здраве.

Какво да направим, ако ни болят ставите при смяна на времето

Изследване сочи увеличаване с цели 25% на сърдечните пристъпи и спешни състояния, свързани със сърдечносъдовата система, а със 75% - на тежките инфаркти в деня след смяна на времето. Учените предполагат, че причината се крие в нарушаването на ритъма на съня, а безсънието е рисков фактор, водещ до сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. С най-висок риск са хората, които вече страдат от подобни заболявания. Смяната на лятното със зимно часово време се отразява най-тежко именно на тях.

Кога най-после ще спрем да местим стрелките? ЕС вече става за смях.

Ето, че отново е време за смяна на времето: в нощта срещу неделя в ЕС за пореден път ще врътнем стрелките на часовниците с един час наз...

Заключенията на това проучване са тревожни и повдигат много въпроси относно това какво можем да направим, за да се адаптираме по-лесно и безболезнено за здравето ни към въртенето на часовниковите стрелки.

Съвет, който ще ви помогне да се адаптирате по-лесно

В първите дни и седмици след промяна на часовото време организмът има нужда от пренастройка, от време за адаптация. За да се адаптира по-лесно, той се нуждае от помощ. Не го стресирайте и натоварвайте с големи промени, но задължително отделете време в светлата част на деня за спорт на открито. Изследване сочи, че спортът е най-прекият и лесен начин да се адаптира тялото.

Той не само подпомага дейността на тъкани, органи и системи, засилва метаболизма, увеличава производството на хормона на настроението, поддържа здравето на сърдечносъдовата система, но и помага на организма да се справи със стреса от смяната, който стрес е в основата на зачестяването на сърдечните инциденти в първите дни след преминаване към зимно часово време.  

Ако към спорта добавите и щедри дози витамини и минерали под формата на много плодове и зеленчуци или хранителни добавки, както и пълноценен сън, лесно, безпроблемно и бързо ще преминете през адаптацията и ще се радвате на здрав дух в здраво тяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как трябва да се варят великденските яйца?
Как трябва да се варят великденските яйца?

Голямо е разочарованието, ако варим яйца за Великден и установим, че са се напукали. Тук ще предложим няколко съвета как да запазим здрави яйцата,...