Храни богати на мелатонин - хормонът на младостта и жизнеността

53428
Храни богати на мелатонин - хормонът на младостта и жизнеността
Снимка: iStock/Guliver

Мелатонинът е хормон, произвеждан в човешкото тяло. Той има важен ефект, върху хората. Грижи се за организма, като регулира кръвното, щадящ е към имунитета и т.н.

Съществува обаче една особеност – забавя стареенето. Един вид той отлага старостта, следователно е хормон на младостта. Притежавайки свойството да неутрализира окислителните процеси, когато хормонът присъства достатъчно в организма, той не позволява на кожата да избледнява след време.

БАБХ с проверки в детските кухни и столовете в училищата

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши проверки в детските кухни майки и училищни столови бюфети, както и всички...

Мелатонинът има и антистресов ефект. Той се произвежда по време на сън през нощта от полунощ до четири часа. Ето, защо е важно да лягате навреме и да не оставате будни, след 24 часа.

Известно е, че след 30 години, този хормон се произвежда по-малко и така е с всяка следваща година. Следователно възрастните хора, поради не големи количества хормони, изпитват проблеми със съня и така по-често, при тях се наблюдават безсъние.

Въпреки това има изход. Има начин да се предотврати рязкото намаляване на мелатонина. Как да се забави и да се поддържа нивото. Кои храни, увеличават производството му.

Знаете ли, че също така храните, съдържащи триптофан имат важна роля. Триптофанът представлява аминокиселина, която осигурява синтеза на мелатонин и серотонин.

Те включват банани, богати на магнезий, които от своя страна стимулира производството на този хормон.

Папа Франциск: Сексът с любим и добрата храна са "божествени"

Удоволствията от половия акт с любим човек или добрата храна са „божествени“, каза папа Франциск. Това съобщава АФП с позов...

Млякото и всички продукти на млечна основа, също са богати на триптофан. Сиренето, особено твърдото сирене е лидер в съдържанието на триптофан.

Пилето, пуйката, заешкото месо имат доста голямо количество от тази аминокиселина. Най-добре е, когато месото е варено, печено, задушено или на пара.

От плодовете, черешите и черешовишните са рекордьорите. Ако изядете малка шепа от тези плодове, преди сън, нивата мелатонин ще се покачат и сънят ще настъпи по-бързо.

Също така с високо съдържание на хормона триптофан са царевица, орехи, ориз, стафиди, домати, овесени ядки, пилешки яйца, тиква, червен пипер, бадеми.

За да се повиши нивото на мелатонин, е необходимо да се ядат храни, богати на витамини от група В. Те са с успокояващ ефект над нервната система. Грижат се за съня, правят го по-спокоен, а това покачва този така важния хормон. Кайсии, боб, банани, ядки също са примери за източници на витамини от група В.

Открийте потенциално канцерогенни храни

Може да е трудно за тялото ви да се адаптира към здравословна диета и първоначално да усещате главоболие или други болежки, приемайки г...

По този начин, за да се удължи младостта, за да се увеличи количеството на хормона мелатонин в организма, е необходимо да се консумират храни, съдържащи аминокиселината триптофан, както и витамини от група В.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com