Храни, които фатално увреждат черния дроб

18660
Храни, които фатално увреждат черния дроб
Снимка: iStock

Някои храни допринасят за бързото отлагане на мазнини по вътрешните органи. Колбасите, печените изделия, сладките и енергийните напитки предизвикват омазняване на черния дроб.

В статия за La Vanguardia диетологът Анджела Морено обяснява, че редовното консумиране на храни с много наситени мазнини е много вредно за тялото. Рекордьорите по тяхното съдържание включват колбаси и сладкарски изделия като понички, палачинки, вафли и др. В резултат на диета с висока консумация на такива продукти възникват сериозни чернодробни проблеми дори при хора, които изобщо не употребяват алкохол, отбелязват диетолози.

8 признака, че имаме проблеми с черния дроб

Чернодробните заболявания се увеличават и алкохолът не е единствената причина за появата им. Според статистика 64 850 случая на чернодр...

Диетоложката Сузана Леон препоръчва избягване на енергийни напитки. Те са с високо съдържание на кофеин и захар.

Експертите отбелязват, че за хората със затлъстяване, захарен диабет и висок холестерол съществува голям риск от развитие на неалкохолна мастна болест. Ако не се лекува, това състояние води до чернодробна фиброза, което е животозастрашаващо състояние.

Черният дроб има много важни функции в тялото. Органът участва в процеса на детоксикация, метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, синтезира жлъчката и помага за поддържане на постоянен състав на кръвта. За да поддържате черния дроб здрав, трябва да намалите храните, които са най-вредни за него.

Според Американската фондация за чернодробни заболявания, балансираната диета помага да се поддържа този жизненоважен орган здрав. Това означава да консумирате достатъчно зеленчуци, да ядете богати на фибри пълнозърнести храни, нетлъсто птиче месо и риба.

Избягвайте храни, които разрушват черния дроб, като:

При язва и при проблеми с черния дроб - ето какво не бива да ядем

Диетологът Олга Корабльова сподели пред руски медии при кои заболявания не трябва да се консумират моркови. Според специалиста този зе...

Безалкохолни напитки

Всичко с високо съдържание на захар трябва да се избягва за здравето на черния дроб. А газираните напитки съдържат и много други съставки, които вредят на този орган. Това са различни изкуствени химически добавки, аромати и т.н.

Чипсове

Изследванията потвърждават, че консумацията на твърде много сол може да повлияе негативно на чернодробната функция. По този начин голяма опаковка с чипс, изядена на един дъх, би била лош вариант за закуска. Най-добре е да избягвате индустриално обработените пържени храни.

Алкохол

Чаша от тази напитка пречиства черния дроб

Черният дроб е органът, на който най-малко обръщаме внимание, въпреки че ежедневно затрудняваме дейността му. Прием на мазни храни, ал...

Черният дроб помага на тялото да "разгражда" алкохола. Следователно, когато човек изпие повече от една доза от него за кратък период от време, този орган трябва да работи усилено. Също така е най-добре да не смесвате алкохола с газирани напитки – това допълнително ще увеличи стреса върху черния дроб.

Крутони и крекери

Според многобройни проучвания храните с рафинирани въглехидрати (като преработени зърнени храни), захар, царевичен сироп и високо съдържание на фруктоза също натоварват черния дроб.

Колбаси и други месни продукти

Голямо количество червено месо е вредно за черния дроб, както и излишъкът от сол, която в месните продукти често е не просто много, а твърде много. Затова колбасите, шунката, различните пушени меса трябва да се ядат умерено. По-здравословна алтернатива е сандвич с парче пиле, пуйка или риба тон.

Ето защо трябва да внимавате, ако пиете сладки газирани напитки

Повечето хора обичат да се насладят на освежаваща напитка в горещините, да се отпуснат или с храната, за да добавят допълнителен вкус в...

Пържени храни

Черният дроб страда особено от пържени картофи и други богати на масло закуски и гарнитури. В допълнение, много пържени храни са панирани или с високо съдържание на млечни продукти, които също трябва да се консумират умерено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

5 храни, за които да забравите след тренировка
5 храни, за които да забравите след тренировка

Не бързайте да се поглезите с храна след изтощителна физическа активност: нека да разберем кои храни ще отхвърлят цялата ви упорита работа във...