Храните, които не трябва да комбинирате

43366
Храните, които не трябва да комбинирате
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Случвало ли ви се е да ви е толкова вкусно, че дори вече да сте се нахранили да не можете да спрете да си похапвате, понеже сте си сготвили изключително ястие с най-различни продукти?

Въпреки добрата комбинация обаче, не винаги тя се оказва особено здравословно. Смесването на повече от един вид храни може да бъде вредно за правилното функциониране на храносмилателната система. Това е защото се натрупват хранителни вещества само от един вид, а има дефицит на някой друг. Също така някои храни се преработват от тялото благодарение на други.

Храни, които можете да си хапнете късно вечер без угризения

Много от нас обичат да прилапват по нещо късно вечер. Това не е особено полезен навик, но е важно най-вече какво ядете. Според скорошни...

Ето ги и комбинациите от храни, които дори не сте подозирали, че са толкова вредни:

1. Салата без мазнини - когато спазваме диети, обикновено заменяме олиото и зехтина с диетични заместители. Можете да си позволите 1-2 супени лъжици био мазнина, за да може витамините от зеленчуците да бъдат правилно усвоени. Имайте предвид, че ако не слагате мазнина това е пречка за усвояването на изключително много хранителни вещества. Ако подберете качествено зехтин или друг вид олио, няма да има никакъв проблем, ако сложите малко в салатата си.

2. Хляб с конфитюр - това е една от най-неподходящите комбинации, а доста хора похапват именно това сутрин. Конфитюрът съдържа прости въглехидрати, които покачват захарта в кръвта, а хлабът има висок гликемичен индекс, без значение дали е пълнозърнест. И двата продукта покачват нивото на глюкоза в кръвта ви. А резките скокове на захар в кръвта водят до енергийно неразположение и болки в панкреаса. Ако обичате да похапвате филийка хляб рано сутрин, по-подходящо е да я намажете само с масло. Тази комбинация е полезна, тъй като маслото пречи на захарта да достигне прекалено бързо до кръвта.

3. Чай с мляко - чаят, независимо какъв тип, е изключително полезен, заради антиоксидантите, които съдържа. Те влияят благоприятно на целия ни организъм. И черният, и зеленият чай са полезна напитка, която можете да си позволявате често в комбинация с мед например. Много хора обаче обичат да слагат мляко в чая си. Независимо какъв тип е млякото и от какво е извлечено, това е една много вредна комбинация. Причината е, че млякото съдържа протеини, които се свързват с антиоксидантите и те не могат да бъдат усвоени от организма. Само по себе си е полезно, тъй като съдържа калций, но в тази комбинация не може да бъде усвоен от тялото, защото кофеинът, който се съдържа в чая пречи на този процес. Ако сте свикнали често да пийвате чай с приятелки, по-добре избягвайте добавянето на мляко. Вместо това, може да изцедите малко лимон, който ще придаде много приятен аромат и вкус.

9 храни, които могат да променят настроението ви

В днешно време мнозина страдат от чувството за тревожност, честа смяна на настроенията или депресия. За тези състояния си има лечение, ...

4. Месо и картофи – тази комбинация е една от най-любимите на голяма част от хората, но и една от най-вредните. Защо? Защото месото и картофите имат нужда от различен тип ензими, които да ги разградят в организма. Така, когато се храните с двете едновременно, организма не може да ги преработи добре, защото не може да произведе необходимото количество ензими за обработката и на двата продукта. Резултатът: чувство на тежест в стомаха.

5. Вода по време на хранене – приемането на течности, след като сте се нахранили или по време на хранене е много лоша комбинация. Течността пречи на храносмилането като отмива храносмилателните ензими и така пречи на организма да преработи храната. Най-добре е да приемате течности не по-рано от 30 минути след като сте се нахранили.

6. Прекалено много протеини – комбинациите, които съдържат много протеин, като яйца с бекон, са вкусни, но много вредни. Защо? Наличието на толкова протеин в организма го затруднява и изтощава. Ето защо, често след такова ядене може да се почувствате истински уморени и да имате нужда от почивка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com