Хранителният режим може да удължи живота на възрастния ви домашен любимец

1415
Хранителният режим може да удължи живота на възрастния ви домашен любимец
Снимка: iStock

Домашните любимци също остаряват като хората и подобно на тях страдат от различни остри и хронични заболявания, свързани с възрастта – бъбречна недостатъчност, проблеми със ставите, костите и зъбите, сърдечни заболявания.

Всички те са характерни за възрастния домашен любимец. Когато котката ви навърши 12 години, вече се счита за стара, а на 15-16-ти рожден ден мъркащото създание е на преклонна възраст. Естествено тя може да живее в някои случаи и до 20+ години, ако притежава съответните гени и ако се грижите отлично за нея. Важна част от грижите за възрастното животно са свързани с храната. Подходящата храна може да предпазите органите на животинчето от сериозни увреждания и да удължи живота му.

Кои храни са страшно опасни за домашните ви любимци

Сол Когато животното има излишък на солена храна или вода в тялото си, това може да причини натравяне със сол, а в най-добрия случай д...

Котките трябва да ядат специална храна за възрастни котки, когато преминат прага на 10-тата си година. Тези, които имат хронични бъбречни проблеми, е важно да им се сервира храна, специално създадена за тази цел – лечебна се нарича и има брандове, които я произвеждат. Тя е вкусна, ароматна, но не натоварва бъбреците на животното и помага да удължите дните му въпреки леталното хронично заболяване.

Какви други правила за хранене на възрастната котка има?

  • Намалете съдържанието на захар и въглехидрати в диетата. Ракът при котките съвсем не е случайност. Много животни на 14-15 години развиват туморни заболявания и консумацията на захар и въглехидрати ще доведе до по-бързото им нежелано развитие. Наблегнете на протеини с високо качество.
  • Четете опаковките на котешките храни и предпочитайте тези, които са без добавени консерванти, оцветители и захар. Колкото по-чиста и качествена е храната на възрастното животно, толкова по-добре ще се чувства то.Внимавайте с прясното мляко. То е неподходящо за възрастни котки и може да доведе до стомашни проблеми.
  • Важно е да добавите нужните витамини и минерали към храната на възрастната котка, за да предпазите сърцето ѝ, както и да съхраните еластичността на ставите и правилното функциониране на вътрешните органи. Наблегнете на храни, обогатени с таурин. Тауринът е аминокиселина, съдържаща се в тъканите и органите в цялото тяло на любимата ви космата топка. Той се грижи за сърцето и съдовете на мъркащия ви приятел, подобрява и съхранява зрението му и е антиоксидант, помагащ да се забавят процесите на стареене. Дозата таурин на ден е от 25 до 50 мг., нужни на вашия стареещ домашен любимец.
  • Пробиотици за предпазване на стомаха на мъркащото създание е добре да се включат в тази възраст. Стомашните проблеми не са рядкост при възрастните котки, което налага избор на храна, доставяща пробиотици на писаните.
  • При бъбречни проблеми и такива с уринарния тракт е важно да се премине на специална храна, създадена да предпази бъбреците – с адаптирано съдържание на фосфор.
  • Дайте предпочитание на мократа храна пред гранулите. На тази възраст котките често имат проблеми със зъбите и устната кухина, което затруднява сдъвкването на гранулите. Изберете и гранули с ниско съдържание на зърнени храни и захар, както и с размер, специално създаден за възрастни котки.
  • За грижа за здравето на любимеца ви предпочитайте храни, обогатени с витамин С, Д, минерали, ЕПА, ДХА, както и с Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които помагат за поддържането на здрави кожа и козина.
  • Не пропускайте годишните прегледи при ветеринарния лекар и се съветвайте с него за приема на храни и добавки, съобразени с възрастта на котето ви.

Посъветвайте се с вашия ветеринар каква храна е нужна в случай, че се налага кастрация на кучето или котката ви, или ако те вече са кастрирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Защо пералнята не пълни вода?

5 често срещани грешки при миене на зъбите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com