Храсти-джуджета подходящи за градината

7295
Храсти-джуджета подходящи за градината
Снимка: iStock

Миниатюрните трайни насаждения, понякога наричани многогодишни джуджета, се определят не само от късата си височина при зрялост, но и от бавния им темп на растеж. Има много видове многогодишни джуджета, с много различни цветове и форми. Тези растения не се ограничават само до коледни храсти с формата на дърво и не са само за малки градини.

Многогодишните джуджета са идеални за малки дворове, защото са малки в началото и остават такива. Тъй като растат бавно, не се нуждаят от много резитба. Те реагират добре на редовно поливане, но също така понасят условия на суша, така че са идеално растение за отглеждане, ако искате да се насладите на градина, без да се налага да полагате твърде много усилия за нея.

Каква почва да изберем за стайните растения

Растенията имат различни нужди, точно като нас. Важно е да знаете какви са тези нужди, като например различните желани количества вода,...

Характеристики

Трайните насаждения от всякакъв размер осигуряват целогодишен цвят и листата им не опадат като на широколистните растения. Сортовете джуджета на трайните насаждения представят голямо разнообразие от цветове и текстури; те могат да бъдат засадени в земята или в контейнери. Многогодишните джуджета могат да бъдат подрязани и моделирани или може да им бъде позволено да растат неограничено. Можете да планирате градина, пълна с няколко разновидности многогодишни растения-джуджета, или просто да изберете една, която да добавите към градина с други дървесни сортове и цветя.

Съвети за отглеждане

Най-добре е да засадите миниатюрни трайни насаждения по време на техния период на покой, през зимата. Повечето растат най-добре в добре дренирана почва, където има много слънце. Ако имате сенчест двор, помислете за растения от бучиниш или тис, които са многогодишни сортове джуджета, които понасят сянка. Докато растението изглежда здраво и има добър цвят, не е необходимо да се наторява. Ако решите да засадите вашето многогодишно джудже в саксия, уверете се, че има дупки на дъното за подходящ дренаж. Не забравяйте, че растението в саксия ще се нуждае от повече вода, отколкото едно, засадено в земята: почвата в контейнер изсъхва по-бързо от градинската почва.

5 растения, които не трябва да отглеждате в дома си, ако имате домашен любимец

Хората отдавна са убедени, че живите растения създават домашен уют и подобряват настроението. Свързвайки се с природата, всеки човек се...

Форми

Различните сортове многогодишни растения растат по различни начини. Някои са оформени като пирамиди или конуси; други растат кръгли, като балони, или в каскадна форма с дълги клони, които падат и се люлеят от ветреца. Някои растат близо до земята като покритие за пода; други растат под формата на ниско, приклекнало растение, което прилича на възглавница.

Видове

Някои популярни видове многогодишни джуджета включват корейска кутия, която е лесна за отглеждане и има лъскави листа; смърчова глаука, която е конусовидна и има меки, къси, фини иглички; туя и фалшив кипарис, които са добри като огради и имат сложна зеленина; и западните туи Hetz Midget и Little Giant Cedar, които растат в атрактивна кръгла форма.

Зимуване на балконски растения

Балконни растения – през пролетта и лятото радват окото, те са заместител на истинската градина. През есента, когато се появи пър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com