Има само 5 града в габровска област – знаете ли кои са те?

21734
Има само 5 града в габровска област – знаете ли кои са те?
Снимка: 1915946 / Pixabay

Област Габрово, населявана от 95 957 души към края на април 2023 година според данни от НСИ, е една от най-малките у нас спрямо населението си. По-малък брой жители от област Габрово имат само 3 области – Видин, Силистра и Смолян. Област Габрово е и областта с най-малко общини – само 4 – Община Габрово, където е разположен град Габрово – общинският и областен център, Община Дряново, Община Севлиево и Община Трявна.

Област Габрово е и сред областите, в чиито предели влизат най-малко градове като има само 5 града в габровска област, макар че населението в областта е предимно градско – 76 407 души са избрали да живеят в градовете и едва 19 550 жители е населението на селата в областта. Малкият брой градове и големият брой градски жители подсказва, че градовете в областта са развити и гъсто населени.

Как е името на най-южния град в България?

Общини в област Габрово

Най-голямата община в областта очаквано е Община Габрово, чието население от 50 578 души съставлява над половината от населението на областта. След нея спрямо броя на жителите си се нарежда Община Севлиево, която също е многолюдна община с почти 30 000 жители. Следват Община Трявна с малко под 9 000 жители и Община Дряново с 7 447 жители според официалните данни на НСИ към края на април 2023 година 

Спрямо площта обаче най-голяма е Община Севлиево, втората по брой на своите жители, която измества Община Габрово с площта си от 941,355 км2 – почти двойно повече от площта на Община Габрово, която е 555,579 км2.

Най-голям е броят на селата в областта в общините Габрово и Трявна, а Община Трявна е единствената, в чиито състав влизат два града – общинският център Трявна и малкото градче Плачковци. Останалите общини в област Габрово имат само по един град – общинският център, с което стават 5 града в габровска област. Нека да ги видим.

Кои са 5-те града в габровска област?

В 4-те общини на разположената по северните склонове на Средна Стара планина и централния Предбалкан област Габрово има 5 града – в Община Габрово това е областният и общински център – град Габрово – града на хумора и сатирата, в Община Дряново това е град Дряново – общински център, в Община Севлиево – град Севлиево, а в Община Трявна градовете са два – Трявна и Плачковци.

- Град Габрово е известен като града на хумора и сатирата, град-дом на единствения по рода си музей на хумора, популярен с карнавалите си, съхранените бит и традиции, близкото му разположение до местността „Узана“ – географския център на България, и със своята дължина, която му позволява да спори за титлата „най-дълъг град в България“. Габрово възниква през средните векове като стратегическо селище в близост до старопланинските проходи.

Някогашното селище носело името Габрува, а името с Габрово градът започва да се назовава през XVII век. Интересна е не само старата история на града, но и по-съвременната – след Освобождението тук отваря врати първата модерна фабрика за текстил у нас, поради което градът е наричан българският Манчестър. Габрово е и дом на първото българско светско училище, открито от Васил Априлов. Градът е познат с пестеливостта, хумора, етнографския музей на открито Етъра, както и с единствения в света Дом на хумора и сатирата – музей, чиято рождена дата е 1 април 1972 г.

Кой е най-слънчевият и топъл град в България ?

- Град Дряново е другият сред петте града в габровска област. Общински център на Община Дряново, градът има население от почти 7 000 души по данни на НСИ към края на 2023 година. Землището на града и околностите му са известни с откритите най-стари следи на живот на Балканите, които са от епохата на палеолита и са намерени в пещерата „Бачо Киро“. Историята на Дряново е тясно свързана с римляните и траките, с Дряновския манастир – пазител на вярата, езика, културата, писмеността и корените на българите през вековното робство. През 1930 година е обявен за планински курорт, а днес е част и от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.  

- Град Севлиево – общинският център на Община Севлиево е вторият по брой на населението град в областта след Габрово. Познат е бил като най-големият по площ средновековен град в България извън столиците Плиска, Преслав и Търново. Старото име на града е Серби, което турците променят на Селви по време на Османското владичество, откъдето произхожда и съвременното име на града – Селви – Севлиево. Днес манастири, църкви, музеи, галерии, крепости, реставрирана работилница за кожи и мост на ненадминатия майстор Кольо Фичето привличат в града туристи.

- С население от 8293 души по данни на НСИ към края на 2023 година Трявна е третият по големина град от 5те града в габровска област и популярен туристически център. Хиляди туристи са привлечени от съхранената автентична възрожденска архитектура и културното наследство в града. Трявна е популярна с възникналата през Възраждането художествена школа, известна с нейните дърворезбари и зографи, със самобитна си архитектура, сред чиито шедьоври са часовникова кула и каменен сводест мост, превърнали се в символи на града, с детския царски санаториум за лечение и профилактика на белодробни заболявания, открит през 1943 г., с приказната си природа и неподправен чар.

- Град Трявна не е единственият град в Община Трявна. Плачковци се намира в същата община – малко градче с население около 1500 души, полегнало в Тревненската планина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com