Индивидуалната честност зависи от прогреса на обществото

4575
Индивидуалната честност зависи от прогреса на обществото
Снимка: Gettyimages

Психолози от Германия и САЩ са установили, че обществото оказва най-силно влияние на честността – нейното ниво при индивидите е по-високо в страни с ниско ниво на корупция, укриване на данъци и политически волунтаризъм. Изследването на специалистите е публикувано в сп. Nature.

Учените са провели експерименти за честност с 2568 млади хора от 23 страни, включително Виетнам, Мароко, Китай, Великобритания, Испания, Швеция, Италия и Чехия, чиято средна възраст е 21,7 години. За изследваните страни специалистите са определили индекс "преобладаващи нарушения на правилата".

Общество от слепци

Три бяха изключително важните новини вчера, 12 ноември, които си минаха все едно не са се случили – списък с това кои видове депо...

Учените са открили сигурна връзка между разпространението на нарушението на правилата, които присъстват в обществото, и нивото на личната (вътрешна) честност на гражданите.

Изследователите са потвърдили популярната гледна точка, според която етичните норми се предават с еволюционното развитие на гражданските институции.

Слабите институции и пренебрежението на културното наследство на свой ред снижават индивидуалната честност и влошават функционирането на обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com