Истанбул за начинаещи - 8 незабравими места, които да посетите и да се влюбите в града завинаги

85273
Истанбул за начинаещи - 8 незабравими места, които да посетите и да се влюбите в града завинаги
Снимка: iStock

Истанбул е вечен град, един от най-вълнуващите и исторически богати на гледки, преживявания, архитектура, култура в света. Предлага множество забележителности, които могат да превърнат вашето пътуване в незабравимо приключение - и да ви накара да се връщате там отново и отново. Казват, че никой не може да разгледа Истанбул за няколко дни - но те са достатъчни за първото влюбване! 

От древни храмове до впечатляващи дворци, от културни центрове до невероятно вкусни кулинарни изкушения - Истанбул има всичко, което сърцето ви може да пожелае. И тук ще ви разкажем за десетте най-важни места, които да посетите, когато сте там за пръв път - абсолютните фундаменти в опознаването на страхотния мегаполис. Запазете си тази статия, за да си сверявате кое от списъка със забележителности ви е останало. 

Църквата "Света София"

Църквата "Света София" е символ на Истанбул и Константинопол, символ въобще на историята, знаменитите й обрати и паметта на града. Внушителната сграда представлява изумителна смесица от християнска и ислямска архитектура, които си дават причудлива среща в архитектурата й, устояла на превратностите на историята.  

Синята джамия

Синята джамия е един от най-важните мюсюлмански храмове в Истанбул. Вътрешността на джамията впечатлява с елегантна архитектура и изискан интериор - това е може би най-красивата джамия в Истанбул, онази, която стои по картичките и всеки я свързва с любимия град. Намира се точно срещу "Света София", така че ще видите и двете една след друга. 

Капалъ Чарши

Капалъ Чаршия е един от най-старите и известни пазари в Истанбул и е важна част от богатата история на града. С традиции, които се проследяват векове наред, тази култова търговска зона е неразделна част от културното и историческо наследство на Турция. Намиращ се в сърцето на Стария град, Капалъ Чаршия - или "Покритият базар" - представлява лабиринт от покрити улици, площади и магазини, които предлагат безкрайно множество стоки. Като казваме "безкрайно" - не преувеличаваме. Не е нужно да питате какво се продава там - провада се просто всичко. От дрехи и обувки до подаръци, бижута, килими, подправки и много други, пазарът е главозамайващо приключение. От момента, в който минете през монументална порта на входа му, живописните магазинчета, ярките цветове, изкусно изработените детайли и ослепителните декорации ще зарадват сетивата ви.

 

Площадът Таксим

В града на контрастите площадът Таксим издига себе си като истинското сърце на модерния Истанбул. Намиращ се в едно от най-живописните и оживени райони на града, "Таксим" е мястото, където се преплитат и сливат миналото и съвремието, традициите и съвременната култура. Той е невероятно широк и около него се разпростира богата градска архитектура, магазини, ресторанти, хотели и развлекателни заведения. От "Таксим" директно тръгнете по Истиклял - централната улица на Истанбул, по която трябва да мине поне няколко пъти, за да разгледате всичко.  

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Документи, пари, важни неща - какво да си носим в Турция и да не забравим вкъщи (пълен списък)

 

Дворецът Долмабахче

Този великолепен дворец се простира по бреговете на Босфора и представлява едно от най-впечатляващите места в Истанбул. Със своите разкошни стаи, градини и изящно изработени детайли, Палата на Долмабахче представлява символ на великолепието на османската империя. Задължително го посетете - това е най-внушителното туристическо място в Истанбул, което ще ви докосне най-пряко до историята и грандиозния мащаб и блясък на миналото.  

Босфора

Какво е Истанбул без Босфора? Не пропускайте разходката там, прекрасната гледка и най-вече: чувството, че се намирате между Европа и Азия, в самия културен център и срез на света. Плаването по неговите води е една от най-популярните туристически дейности, която ви дава възможност да се насладите на впечатляващите гледки към града от различни ъгли и да се потопите в уникалната атмосфера на Босфора. Ресторантчетата са много приятни и не прекалено скъпи, така че може да хапнете именно там. 

Двореца Топкапъ

Резиденция на османските султани през вековете, този дворец предлага великолепни градини, богато украсени стаи и единствени колекции от съкровища и артефакти от имперската история. Ще ви бъде много интересен и е разположен в много приятна зелена зона (за съжаление Истанбул не е особено зелен град, но около Топкапъ нещата са се получили).

Кула Галата

Разбира се, става дума за една от най-запаметяващите се постройки в прекрасния град. Веднага след разходката по Истиклял може да стигнете до нея или пък ако сте се хапвали на Босфора. Кулата е построена през 14-ти век и е имала различни предназначения през столетията. Била е буквално всичко: пожарна кула, морски фар, затвор, склад. Дълго време е била и най-високата сграда в Истанбул. От нея се вижда целия град! Задължително я посетете. 

 

Oще по темата: На пазар в Одрин - купувайте евтино на тези места (пазари с точна GSP локация за ваше удобство)

 

Това са основните, фундаментални, както казахме, места, които да посетите в Истанбул. Към тях ще добавим и други: Йеребатан - Цистерната на Базиликата, Желязната църква Свети Стефан, Квартал Балат, Гръцката Православна гимназия, Египетския пазар, Джамията Сюлемайние, площад Султан Ахмед, Площад Баязид и много други. Приятно изкарване в Истанбул!

И да не успеете да видите всичко, пак ще се върнете! 


А за да видите колко струва турската лира в днешния ден, използвайте този калкулатор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com