На пазар в Одрин - купувайте евтино на тези места (пазари с точна GPS локация за ваше удобство)

200598
На пазар в Одрин - купувайте евтино на тези места (пазари с точна GPS локация за ваше удобство)
Снимка: iStock

Пазарът в Одрин е един от най-популярните в Турция, а и ...сред самите българи. Да прекараш един уикенд в пазаруване там е нещо, което българите обичат да правят и веднага щом се стопли времето, се отправят с ентусиазъм натам. А и не само - през цялата година ентусиазмът ни да отидем на разходка в града е несекващ. Някои - за да сключат максимално добри сделки и с дълъг списък от стоки, които искат да си вземат. Други - просто, за да разгледат и да си починат, оставяйки се на свободен шопинг и решение на място. Курсът на турската лира към лева винаги е изгоден, така че по всяка вероятност ще си купите неща на печалба, в сравнение с българските еквиваленти. Какво си купуват нашенци там? Общо взето - какво ли не: мебели, посуда, хранителни продукти, дрехи, лекарства, строителните материали, сувенири, изненади за близките - въобще няма ограничения. Понякога пък човек отива за едно и се прибира с друго. Такива са удоволствията на шопинга. 

Така или иначе обаче е добре да сте поне малко подготвени за пазара там. В тази статия ще ви помогнем да се ориентирате по-добре в обстановката там: най-базовите, съществени и полезни неща, които е добре да знаете. 

Пътуването: С кола до Одрин

Ако пътувате до Одрин с личния си автомобил, може би знаете, че на границата всичко зависи от късмета. Престоят ви там варира - понякога се минава само за 30 минути, а понякога се налага да се чака 3 часа. Именно в дните за пазар чакането е по-голямо.

Какво да носите в колата? Разбира се - международен паспорт. Той ще ви бъде поискан най-напред. След това, малкият талон на автомобила и т.нар. зелена карта - без нея, както е известно, е невъзможно да напуснете страната. Проверете впрочем и дали е активна застраховката ви "Гражданска отговорност", защото все пак всичко става и би било добре да имате възможност да осъществите контакт с вашите застрахователи, в случай на инцидент. 

С автобус

Много хора отиват в Одрин с автобус - особено ако е повече за разходка и няма да натоварвате огромни багажи или да кажем мебели. Билетите за автобус са доста евтини, туроператорските фирми поддържат също добри цени. Обикновено се взема късен автобус, за да може да пристигнете в града рано сутринта. Особено ако можете да спите по време на пътуването, това е най-добрият вариант за вас. Така ще имате на разположение целия следващ ден, за да го оползотворите. 

С влак до Одрин

Не много българи знаят, че има и ежедневен бърз влак - София-Истанбул, който спира и в Одирн. Може да се хване също и от Пловдив или Димитровград, но проверете сайта на БДЖ за всеки случай, защото промени винаги са възможни. Пътят от София е пет часа. 

Синия пазар

Разбира се, класиката в Одрин е да се на Синия пазар. До него има широк паркинг, който е безплатен и обикновено се намира място за паркиране, в случай, че сте с кола. Става дума за голям битак, огромно количество стоки, талантливо изработени реплики на скъпарски марки дрехи, въобще екзотиката, евтинията и пазарлъка, който турците винаги обичат. Там също се продават плодове и зеленчуци и много българи обичат да зареждат няолко щайги. Ще откриете също хубави подправки и пишманета, всякакви сладки и солени неща. Продавачите поназнайват български и ще може да се разберете за всичко; ако пък не знаят, езикът на жестовете ще ви е напълно достатъчен. 

Ако трябва да наберете в гугъл мапс адреса - ето го и него, той ще ви ориентира съвсем точно за локацията.

Murat, 8. Sk. No:3, 22030 Edirne Merkez

Хубаво е да тръгнете да пазарувате от самото му отваряне сутринта (около 8, 8:30 сергиите вече са пълни), за да не изкупят най-хубавите неща преди вас. Синият пазар е отворен до 18.30 или дори до по-късно: всеки търговец сам си решава. Така или иначе имате целият ден на разположение. 

Марги Аутлет (Margi Outlet) - откритият мол 

В Одрин има 2 мола, които трябва да посетите и разгледате. Единият е "Марти аутлет" (Margi Outlet). Той е най-големият открит мол в града, една дълга търговска улица. А и най-стария - отворен е от 2011-та година нататък. Той е точно до Синия пазар и непосредствената близост ги прави много удобни за посвещение. Ето и адресът в Гугъл мапс, ако ви е необходим - въведето и ще ви отведе там:

Тalat Paşa Cd. No:22/a

Молът работи от 10 сутринта до 10 вечерта, така че ще имате достатъчно време да разгледате всичко. Доста хора оттам си купуват мъжки костюми или обувки, всякакви колани и кожи, прекрасни рокли; немалко абитуриенти и абитуриентки са се сдобили с изгодни покупки от това място. Популярни сред българите са също магазините за козметика там, бижута, порцелан. Освен турските брандове там са разбира се и световните марки. Отново може да сключите чудесна сделка, само че е добре да сте наясно с това какви са цените им в България, за да сте сигурни, че сте намерили нещо много изгодно. Ако искате може и предварително да видите какви кампании и промоции вървят там - ето за ваше удобство сайта на Марги Аутлет, където предварително може да се ориентирате за покупките. Близо до мола е и хотел "Марги", който не е от най-евтините в Одрин, но пък ако е много популярен и удобен за пазаруване, често предпочитан от българите. 

 

Валута: Лев - турска лира. Какъв е курсът на турската лира днес - вижте тук.

 

Мол Ераста (Erasta Edirne) - най-модерният 

Мол Ераста (Erasta Edirne) е по-нов: посрещна първите си посетители през 2017-та година. Той е мащабен, модерен, и приютява над 100 магазина. Препоръчваме ви задължително да се разходите с него - намира се на главния булевард в града, а ако ви трябва локация, която да въведете в Гугъл мапс, ето я и нея:

Abdurrahman, Atatürk Blv NO:235, 22100 Edirne Merkez/Edirne

Той е на километър от Синия пазар и Марги Аутлет и заради това няма да изпитате никакви трудности да стигнете до него. Какво да си купите там? Повечето маркови дрехи са с около 10 %-15% по-евтини от българските им еквиваленти, а понякога може да улучите дори по-големи намаления. Отново разглеждайте турските модни бутици, защото там вече са големите сделки. Ето и интернет адреса, на който може да видите текущите промоции в мола.

От Мол Ераста доста българи си купуват и стоки за дома, както и хранителни продукти. Задължително влезте в магазина "Мигрос", там има изключителни преференциални цени и ще намерите добри сделки. Ще познаете магазина по буквата М, а там асортиментът включва не само храни, но и домашни потреби, дрехи, въобще всичко, от което се нуждаете. Мигрос продават и продукти, които са тяхна собствена марка, имат доста високо качество и могат да се намерят на преференциални цени - оглеждайте се за тях. Също, ако смятате редовно да посещавате Одрин, няма да е лошо да си издадете специална карта за пазаруване, с която може да получите право на различни отстъпки. 

Улус пазар

Петъчният „Улус“ пазар в Одрин е ситуиран на края на търговската улица „Сарачлар“. Той има на разположение широк паркинг също. Това е най-мащабният пазар за дрехи в града и обезателно трябва да го разгледате. От него се правят добри сделки за обувки, кожени аксесоари, маркови дрехи или добри техни реплики. Свежите плодове също ще ви харесат, както и зеленчуците. 

 

Полезна статия: Документи, пари, важни неща: Какво да си носим в Турция и да не забравим вкъщи (пълен списък) 

 

Борсата на Одрин: Когато пазарувате на едро

Борсата в Одрин е много популярна сред местните, които я наричат "Бостан пазара". Тя отново е на централно място и представлява складове, от които българите често си купуват много евтино сапуни, перилни препарати, както и такива за почистване. Цените са по-ниски от тези в големите вериги и наистина може да се запасите за буквално години напред. 

Рибния пазар

Той е ситуиран на пресечка на търговската улица Сарачлар. Ще открието там много вкусна прясна риба, а цените почти винаги са по-ниски от тези у нас. Освен това ще може да си купите морски деликатеси, каквито невинаги се намират в нашите вериги.

 

Това са само базовите места, един добър "старт" във вашето шопинг пътешествие. Не забравяйте, че за да се опознае добре града и възможностите за хубави покупки, ще е необходимо поне няколко пъти да отидете там. А това, разбира се, няма да е проблем, защото мястото ще ви хареса и с радост ще го посещавате отново и отново. Приятно пазаруване в Одрин! 

 

Още по темата: Истанбул за начинаещи: 8 незабравими места, които да посетите и да се влюбите в града завинаги

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com