Използвайте семената от чия, за да станете по-красиви и здрави

8905
Използвайте семената от чия, за да станете по-красиви и здрави
Снимка: iStock/Guliver

Чията е супер храна, която често обичаме да добавяме в нашето меню. Семената от нея за много благоприятни за здравето ни, не само в момента им на консумация, и ако се използват   като част от различни маски за подобряване на красотата на кожата и косата, като ги подмладяват, овлажняват, укрепват и възстановяват.

Витамин Е е много важна съставка, имаща антиоксидантни свойства и неутрализираща различните свободни радикали в организма ни, причиняващи забързване на процеса на състаряване. Някои витамини, съдържащи се в чията могат да забавят появяването на бръчки, изсушаването на кожата и подобряването на потока на кръвообращение.

Как да използвате чията в грижата за вашата красота?

Защо НЕ трябва да прекалявате с популярната вода от чия

Отслабването винаги е процес, който изисква търпение и силна воля. Много хора обаче се отказват твърде бързо и предпочитат да спазват с...

Богатството на витамини и минерали в семената от чиа са важни за състоянието на косата, кожата и ноктите. Съдържащите се в тях калций, мед, цинк и желязо допринасят за растежа на косата, правилния метаболизъм на кожата и състоянието на ноктите. Високото съдържание на протеин е важно за растежа на косата, а ненаситените мастни киселини регулират работата на мастните жлези, овлажняват и правят кожата еластична.  Съвременната козметология също намери активно приложение на семената от чиа, тъй като всеки знае техните уникални способности: да предотвратяват стареенето и да удължават младостта.

Рецепти за маска със семена от чиа

Овлажняваща маска за лице

Необходими са ви 250 мл. кисело мляко и 2 белтъка. След смесване на компонентите, добавете 15 мл. масло от семена от чиа към сместа. Маската трябва да се нанесе върху подготвена кожа, да се държи 10 минути и след това внимателно да се изплакне с хладка вода. Кожата след процедурата става гладка и сияйна.

Защо е важно да ядем семена от чиа и как правилно да ги консумираме

От доста време насам хората гледат на семената от чиа с други очи. Те ги приемат като супер храна, от която могат да извлекат единствен...

Скраб за деликатна кожа, склонна към раздразнения

Този скраб нежно почиства епидермиса. За да го приготвите, ще ви трябват 2 с.л. семена от чиа, 125 мл кокосово масло и 1 супена лъжица лимонов сок. Най-удобно е да разпределите скраба по масажните линии, като предварително сте навлажнили кожата с топла вода. След нанасяне е необходимо да го оставите за няколко минути, за да се образува гел. По-добре е да го премахнете с кърпа или памучни тампони, напоени с вода.

Лифтинг маска за кожата на лицето

Маската с лифтинг ефект от чиа има гелообразна консистенция. За да я приготвите, първо трябва да накиснете зърната – 2 с.л. семена за 3 с.л. вода. Сместа трябва да престои около петнадесет мин., докато набъбне. Към нея трябва да добавите 1 ч.л. лъжица мед. След старателно смесване гелът се нанася върху лицето с ръце или с четка и се държи десетина мин., след което се отмива с вода. Трябва да разпределите маската от брадичката до челото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com