Ядливите цветя – какво трябва да знаете за тях?

11324
Ядливите цветя – какво трябва да знаете за тях?
Снимка: iStock

Ядливите цветя се използват в сладкарство за декорация на сватбени торти, кейкове за тържества и сладкиши. Те са чудесен начин да украсите изкусно, нестандартно и нежно кулинарните си шедьоври. Консумацията на цветя съвсем не е рожба на съвременното сладкарство. От хиляди години народите ги ядат, за да излекуват определено заболяване. По-късно откриват, че някои от тях имат превъзходен вкус и ги включват в кулинарията. За да използвате ядливи цветя обаче, важно е да научите повече за тях. Тази статия ще ви помогне.

       Кои цветя са ядливи?

Цветята, които можем да сервираме на Коледната трапеза

Всеизвестно е, че живите цветя, аранжирани с вкус, са най-изисканата декорация за всеки дом. Те са кокетен аксесоар за всеки артистичен...

Изненадващо голям брой цветя, сред които естествено попадат и билки, и подправки, са ядливи. При избор на ядливи цветя обаче е от ключово значение да го съобразите с хроничните заболявания на консумиращите ги, ако имат такива. При някои заболявания не се препоръчва консумацията на определени билки, подправки и цветя. В случай, че не сте наясно какво е здравословното състояние на гостите ви, които ще хапнат от красиво декорираната торта, може просто да ги предупредите да не изяждат украсата, макар да е ядлива. Интересен факт е, че много от цветята, които подаряваме под формата на букети и поставяме във вазите си, всъщност са ядливи, без да знаем това.

Сред тях са теменужките, розите, орхидеите, бегониите, люляците. Това съвсем не означава да приготвите торта с розите от градината си. Цветята, използвани в кулинарията, са специално отгледани, не са пръскани с пестициди и няма да ви навредят за разлика от тези в градините, които са торени и обработвани с препарати, правещи ги неподходящи за храна и кулинарни рецепти. Ако ги купувате от магазин, на етикета им изрично трябва да е посочено, че са годни за храна.

     Какво друго следва да знаете за ядливите цветя?

  1. Купувайте ги в деня, в който ще ги ползвате, за да са свежи. Може да ги съхранявате свежи и в хладилник, но за не повече от 2-3 дни. След това цветята ви няма да стават за украса. Някои цветя изсъхват за часове, оставени на стайна температура.
  2. Може да ги използвате свежи или захаросани. Захаросаните обикновено се приемат по-добре като вкус, макар че по принцип някои от ядливите цветя са достатъчно сладки и без захар. Захаросаните са леко хрупкави, което ги прави много по-приятни. Приготвят се с пастьоризиран белтък, с който се намазват, преди да бъдат поръсени със захар. Захарта може да е всякакъв вид – изпробвайте как си подхождат с кафява, тръстикова, кокосова и каквато решите. Не използвайте сурови белтъци за намазване, тъй като има риск от салмонела.
  3. Едно от най-популярните ядливи цветя е латинката. Невенът и лайката са отличен избор, когато за първи път опитвате ядвили цветя, тъй като вероятно вече сте пили чай от тях и познавате аромата им. Лайката е и лечебна. Добър избор на първи ядливи цветя са и цветовете на цитрусите – портокал, лимон. Те са много близки като аромат и вкус до самите плодове и ще ви бъде по-лесно да възприемете вкуса и да свикнете с факта, че всъщност похапвате цветя.
  4. Венчелистчетата на карамфилите, виолетките и детелините са сладки, люляците имат интересни цитрусови нотки, а хризантемите са с деликатно горчив вкус.

Внимавайте! Цветята могат да предизвикат алергична реакция, ако сте чувствителни към определения вид. Консумацията е на ваша отговорност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com