Жените по-лесно се научават да яздят коне, казват инструктори

54174
Жените по-лесно се научават да яздят коне, казват инструктори

Жените по-лесно се научават да яздят коне, коментира пред БТА Анна Елазарова, която е управител на една от конните бази край София.

Днешният празник Осми март съвпада с Тодоровден,
който е празник и на конете. Затова и някои от конните бази предлагат ваучери за подарък за нежния пол.

Честит Тодоровден!

Днес празнуваме Тодорова събота, известна като деня на коневъдството и конния спорт. Празникът е в памет на свети великомъченик Теодор...

Оказва се обаче, че и по принцип голяма част от жените са  запалени по ездата. Анна Елазарова уточни, че около 60% от клиентите им са жени, като по-голямата част от тях се научават да яздят. Жените имат по-голяма чувствителност към животното, по-голямо желание да се учат и затова им е по-лесно да разберат някои  специфики на ездата. Повечето мъже не обичат да бъдат учени и да им се казва какво да правят, понякога и прекалено голямото самочувствие ги подвежда, твърди инструкторът.

Такава разлика между половете обаче не съществува в детска възраст. И момченцата, и момиченцата еднакво добре се справят с ездата и този спорт им доставя удоволствие. Елазарова препоръчва на родителите да водят децата си по-често сред природата и сред животни, защото е забелязала, че често малчуганите се плашат и от кучета, и от котки, а и от конете. Общуването с животните допринася за доброто психическо и физическо здраве, убедена е тя. Според нея само начинаещите се
притесняват от различните коне и коментират, че животното не ги харесва. Нейното виждане е, че най-важното, за да стане човек добър ездач, са желанието и любовта към конете. 

Треньори от други конни бази са забелязали, че често жените са по-смели ездачи. Случвало се да дойдат момче и момиче и само момичето да иска да се качи на коня.
Боряна Иванова е една от запалените любители на ездата. Тя се е насочила към този спорт от любов към конете и е започнала да тренира още като ученичка. Не само ездата, а контактът с животните, самото общуване с тях ми носят удовлетворение и ме карат да се чувствам добре, разказва пред БТА Иванова. По-късно е избрала това и за професия - тя е ветеринарен лекар и се е
специализирала основно в лечение на коне. Боряна не се притеснява да се качи на какъвто и да е кон. Това не значи, че ще се справя с него, признава обаче тя и допълва, че е хубаво ездачът и животното да свикнат един с друг.

Всеки кон е със свой характер и е нужен определен период, докато се напаснем един към друг, обяснява тя. Задължително е поне три пъти седмично конят да тренира, защото е активно животно и да стои затворено му е като наказание. Ездата не я изморява, дори й е вид почивка. Да видя любимия си кон, да го изкарам, да го среша - това ми действа добре, казва Иванова.

Конната база в парк „Езеро“ с турнир за Тодоровден

По случай Тодоровден /Конският Великден/ на конната база в парк "Езеро" в Бургас ще се проведе открит турнир по прескачане на препятств...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com