Как да имаме здраво семейство?

5425
Как да имаме здраво семейство?
Снимка: iStock

Без съмнение семейството е необходимо на нормалните хора във всички времена и епохи – в него се раждат и отглеждат децата, членовете му споделят грижи и проблеми, мъки и радости. Самотният човек, единакът, е като сламка на вятъра; без опората на семейството никой не знае накъде ще го отвее.

Бракът, с документ или не, представлява доброволна връзка, съюз на мъж и жена за много дълго време. Неслучайно в законодателствата на много страни вече се предвиждат предимства и ангажименти на двете страни и в рамките на „гражданския брак“ или, както още го наричат – „съвместно съжителство“. Това е съзнателна постъпка на младите хора, които създават общ дом, общо домакинство, общи деца, изпитват любов един към друг и взаимно разбиране.

Съществува мнение, че момичето трябва незабавно да напусне приятеля си след максимум две години сексуални отношения, ако мъжът все още не е готов да се ожени. И в това има много логика – защото такъв мъж може да зареже партньорката си по всяко време, а годините минават. Волно или неволно, съзнателно или не, ако й дава само пари без други ангажименти към нея, той я принизява до нивото на проститутка - само дето по-постоянна.

Нормалното е да се живее в пълноценно семейство, а не да правите секс във входа или във вилата на родителите. Ще минат години, младостта ще бъде заменена от зрелостта и старостта. И тогава може да настъпи пълна самота.

Това са най-големите грешки, които родителите допускат

Всеки родител иска най-доброто за детето си. И в случая на преден план излиза въпросът за доброто възпитание. Но поне веднъж всеки млад...

Мнозина твърдят, че самотната майка също е един вид „семейство“. Може би - но тук отново има много клопки. Например, нито майка й, нито бабата ще помогнат за възпитанието на децата така, както могат да го сторят двама родители. Само татко и мама могат да го направят. Кой, ако не бащата, ще научи момчето да лови риба или как да се защити от нападение на улицата? От друга страна, той няма да може да покаже на дъщеря си нов модел рокля или да я научи как да приготви тесто за баница. Обаче в пълноценно здраво семейство всички тези неща веднага ще си дойдат на мястото.

Има една стара притча.

Две семейства живеели в съседни къщи. В едното царели хармония и мир, в другото - постоянни караници. Жената кавгаджийка завиждала на съседите и накарала мъжа си да разбере каква е тайната на тяхното благополучие. Той отишъл до оградата и започнал да наблюдава.

Видял, че съпругата измила стълбището, оставила кофата с водата и влязла в къщата. Съпругът ѝ обаче се върнал и случайно съборил кофата.

- Скъпи – казала тя, - съжалявам, аз съм виновна, забравих кофата, защото имам много работа.

Защо родителите не трябва да се карат пред децата?

Споровете в семейството не трябва да се водят пред децата. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас доц. Румен Бостанджиев...

- Не, аз съм виновен, че не гледам в краката си, извинявай! – възразил съпругът.

Мъжът се замислил и се прибрал. Вкъщи жена му попитала:

- Разбра ли защо те живеят тихо и мирно, а ние само се караме?

- Разбрах – отвърнал мъжът. - Защото в нашата къща и двамата сме прави, а там и двамата са виновни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да пием чай правилно?
Как да пием чай правилно?

За много хора чаят сутрин е неразделна част от закуската и своеобразен ритуал. Но малко хора знаят, че неправилният прием на чай може да навреди...