Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем подходящ мехлем за болки във врата?

13 юни 2024, 09:52 часа

Вратът често страда от наранявания, претоварване и течение. Продължителният престой в неудобно положение или на студен въздух може да върне неприятните часове на болка и дискомфорт. Ето защо мехлемът за болки във врата трябва да бъде във всяка аптечка. Той обаче не трябва да се прилага безконтролно. Как да избирате и използвате мехлемите, ще ви разкажем в тази статия.

Мехлем за болки във врата: спешна помощ

Острата болка във врата може да зачеркне всички планове и да прикове човек към леглото. Понякога усещането за болка е толкова силно, че е невъзможно да обърнете главата си. Начините за оказване на спешна помощ ще зависят пряко от причината за възпалението, отока и болката:

Имате болки във врата след сън - разберете какво означават!

- Травма. Навяхвания, сублуксации на шийните прешлени, мускулни разтежения са чести диагнози в кабинета на травматолога. Обикновено огнището и естеството на травмата се установяват чрез рентгенография или компютърна томография. Първа помощ в домашни условия: обездвижване, лед, увит в естествена кърпа върху болното място, и болкоуспокояващи, ако няма сили да издържи. Задължително информирайте Вашия лекар за последното;

- Студено. Поради анатомичните си особености шията често е изложена на студен въздух и течение. Ако след шофиране в автомобил с отворени прозорци почувствате болка и дискомфорт във врата, е необходимо да го увиете с топъл шал или мека байцова кърпа. Тук е подходящо да се използват мехлеми с аналгетични и противовъзпалителни компоненти.

- Заболяванията на опорно-двигателния апарат, като например раменният периартрит, често облъчват с болкови импулси шията. Допустимо е да се използват мехлеми за облекчаване на отока и дискомфорта, но само след консултация с ортопед. Мехлемът за болки във врата трябва да бъде препоръчан от него.

Често причина за дискомфорта и болката е заседналият начин на живот. Ако прекарвате по-голямата част от деня пред компютъра, мускулите на шията атрофират и лесно се травмират. Не забравяйте да правите упражнения и да се опитвате да се движите повече.

Какво е най-добре да правим при болки във врата

Аналгетичните мехлеми за болки във врата ви помагат да продължите да работите и да не усещате дискомфорт след травма или хипотермия. Не забравяйте обаче, че те лекуват само симптомите. Фармацевтите са въоръжени с многокомпонентни мехлеми, които включват лекарства не само с обезболяващ ефект, но и облекчават възпалението и насищат тъканите с вещества, необходими за пълноценното им функциониране и възстановяване (хондропротектори).

За да избегнете болката, трябва да се движите, да предпазвате врата си от студ и течение и да се храните здравословно.
Протеиновите храни са източник на естествени хондропротектори, които укрепват костите и мускулите и предотвратяват наранявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес