Как да изберем подходящи шкафове за кухнята?

2272
Как да изберем подходящи шкафове за кухнята?
Снимка: iStock/Guliver

Кухнята е сърцето на всеки дом. Един от ключовите елементи във всяка една са шкафовете, които осигуряват необходимото пространство за съхранение и допринасят за цялостната естетика на пространството.

Но как да изберете подходящите такива за вашата кухня, разберете по-надолу в статията.

От какъв материал да бъдат?

Изборът на материал за кухненските шкафове е важен, тъй като това ще определи как ще изглеждат те и колко дълго ще издържат. Ето кои са основните видове и с какво се различават един от друг:

МДФ

Мdf или medium-density fibreboard е най-често използваният материал за изработката на шкафове за кухня. Това е тип материал, който е изключително здрав и устойчив на намокряне. Той може да бъде боядисан или покрит с фолио, което позволява голяма гъвкавост при избора на цветове и завършек;

Дърво

Дървените изделия са класика в кухненския дизайн. Те придават топлина и усещане за комфорт. По-скъпи са от МДФ поради факта, че са изключително здрави и издържат години на употреба;

ПДЧ

Това са плоскости от дървесни частици. Те са по-евтина алтернатива на дървото и МДФ-а. По-леки са, но са по-уязвими на намокряне и не издържат толкова дълго.

Помислете за условията във вашето помещение, като влажност и температура, за да изберете подходящия материал, съветват специалистите от Ikea.bg.

Гланцирани или матови?

Както гланцираните, така и матовите шкафове предоставят различни предимства, но и недостатъци, които се изразяват в следното:

Гланцирани

Те са лъскави и гладки, което ги прави лесни за почистване. Може да направят така, че малката кухня да изглежда по-голяма, понеже отразяват светлината. Недостатъкът им е, че гланцът е склонен към оставяне на пръстови отпечатъци. Също така, може да изглеждат неестествено, ако не са правилно монтирани;

Mатови

Предлагат по-съвременен и изискан вид. Скриват добре пръстовите отпечатъци и драскотините. Минусът при тях е, че изискват повече поддръжка поради това, че не отблъскват водата и мазнините толкова добре, колкото гланцираните.

В крайна сметка, изборът зависи от вашия личен вкус и начина, по който планирате да използвате кухнята.

Планиране на пространството в кухнята

Планирането на пространството е едно от най-важните неща, което трябва да се вземе предвид при избора на кухненски шкафове. Подредбата и организацията определят не само естетиката, но и функционалността на пространството.

Ето няколко ключови аспекта, на които е препоръчително да се обърне внимание:

Разпределение

Къде ще поставите горните и долните шкафове? Как ще употребявате пространството между тях? Подредени ли са по начин, който е логичен и удобен за вас?

Модулни варианти

Те предлагат гъвкавост при планирането на пространството, защото може да бъдат комбинирани и пренареждани по различни начини. Модулните решения позволяват лесно адаптиране към променящите се нужди и вкусове. При тях може да променяте и височината, чрез поставяне на по-висока надстройка или премахване на такава, както и чрез добавянето или отстраняването на краката.

Ъглови

Ъгловите модели са ефективен начин за оптимизиране на пространството в кухнята. Те позволяват удобно съхранение на голям обем продукти и също така предлагат допълнителна работна повърхност.

Организация

Помислете за органайзерите и модулите, които ще ви помогнат да подредите вещите. Това може да включва разделители за чекмеджета, стелажи за съдове и поставки за подправки.

Осветление

Включете подходящо осветление в плановете си. Освен, че добавя естетика, то увеличава още функционалността и безопасността. Осветлението под шкафовете осветява работните повърхности, а вградените светлини помагат за по-лесното намиране на търсените продукти, съдове или предмети.

Съгласуване с останалата част от помещението

Уверете се, че новите шкафове и вратички съответстват на останалата част от дизайна. Това включва уредите, мивката, плотовете, пода и стените.

Създаването на функционална и красива кухня изисква внимателно планиране и вземане на решения. Дайте си време, за да разберете какво искате и от какво се нуждаете в новата такава. Ако не сте сигурни или имате колебания – най-добре е да се консултирате с професионалисти.

Бюджет и разходи за кухненски шкафове

Цената на кухненските шкафове може значително да варира в зависимост от материалите, размерите и детайлите. Ето някои ключови фактори, обуславящи разходите по тях:

Изработка

Има опции да бъдат изработени по поръчка, да са полуготови или готови за монтаж. Първият вариант обикновено е най-скъп, но предлага по-голяма гъвкавост по отношение на размери и дизайн;

Материали

Както споменахме по-горе, дървените изделия обикновено са по-скъпи от МДФ и ПДЧ, така че, ако изберете такива за кухнята – това ще оскъпи допълнително направата;

Аксесоари

Механизмите, дръжките, вратите, крачетата и другите детайли значително увеличават цената;

Монтаж

Самостоятелното сглобяване спестява средства, но професионално извършеното е по-добър избор, ако нямате необходимите умения или време.

Изборът на кухненски шкафове е важно решение, което трябва да отговаря на вашите нужди, бюджет и вкус. С правилно планиране и информиран избор, може да създадете кухня, която е толкова функционална, колкото и красива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!
Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Православните вярващи ще празнуват Великден на 5 май. Един от основните символи на този важен християнски празник са шарените яйца. Обаче традиционните...