Как да използваме етеричните масла, когато настинем

5492
Как да използваме етеричните масла, когато настинем
Снимка: https://pixabay.com

Есенно-зимният период е времето, през което се сблъскваме най-много с различни грипове и настинки. Тогава имаме най-голяма нужда от поддържането на здрав имунитет. Добре е при появата на първите симптоми да се консултираме с лекар и да започнем своевременно лечение, но наравно с него можем да включим и така нашумелите етерични масла, които ще спомогнат за по-бързото ни оздравяване.

Нека видим по какъв начин служат и какви са ползите от тях за организма ни.  Важно е да споменем обаче, че преди употребата на каквото и да било етерично масло, е задължителна консултацията със специалист.

Масаж на гърлото и гърдите

Етеричните масла действат за облекчаване на тези области и то с допълнение приятният аромат. Важно е обаче при използването на такива масла върху кожата те да бъдат разредени с друг вид – зехтин, бадемово, кокосово, какаово масло. По този начин ще намалите риска от появата на раздразнения, причиняващи дискомфорт. Ако искате да сте сигурни, че кожата ви няма да реагира остро на етеричното масло, тествайте го чрез една капка върху китката ви и изчакайте действието да отмине. Ако не наблюдавате промяна, то значи няма да имате проблем при директния контакт с кожата. 

За тази цел може да използвате няколко капки кокосово масло с 2-3 капки масло от кедрово дърво и тамян. Нанесете тази комбинация върху гърлото и гърдите с масажни движения и ще облекчите кашлицата и болките в гърлото. Други подходящи масла са от кипарис, мента и хелихризум и др., които спомагат за по-доброто отваряне на дихателните пътища.

За масаж на синусите

Тук най-подходящо е етеричното масло от мента, но препоръчваме и евкалиптово и лавандулово. Те ще облекчат възпалените синуси и ще отпушат носа. Достатъчни са ви 2 капки от маслото, които да масажирате върху челото и синусите. Отново може да ги ползвате в комбинация с кокосово масло например. При инхалации също може да добавите 1 капка към водата, има и успокояващо действие. 

Как могат да ни бъдат полезни етеричните масла при настинка или грип?

През есенния и зимен период сме по-податливи на вирусни заболявания. Много е важно да навременното консултиране с медицинско лице, за д...

Инхалации

Може би ви е направило впечатление, че когато сте настинали и носът ви е запушен, при вземането на топъл душ, той се отпушва. Може да действате на същия принцип и с инхалациите, а етеричните масла ще добавят приятен аромат и успокояващо действие, като ще засилят и ефекта на инхалацията.
При хрема, възпалено гърло и синусово главоболие

Този вид инхалация действа чудесно при изброените симптоми. Набавете си 3-12 капки етерично масло от лимон, лавандула или лайм и ги добавете към съд с вода, която е предварително кипната. Може да комбинирате различни масла или да използвате само едно. Покрийте главата си с кърпа и вдишвайте дълбоко.
Ако имате и силна кашлица, към избраното масло добавете и такова от майорана, лавандула, кедър или мента. Отново 3-12 капки.

Релакс вана

И разбира се, най-приятната част за финал. За облекчаване на умората, настинката и др. добавете във ваната си 8-10 капки от едно или няколко масла – лимон, здраец, лайка, чаено дърво, лавандула, мащерка и др. Разбъркайте добре, заедно със сапуните и душ гела, които по принцип използвате за ваната си и след това се потопете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com