Как да живеем така, че да пестим поне 500 лева на месец?

7069
Как да живеем така, че да пестим поне 500 лева на месец?
Снимка: iStock/Guliver

Сумата в заглавието може да ви се струва нереална, но в зависимост от начина ви на живот тя може да бъде дори по-висока. В тази статия ще ви разкажем как можете да спестявате поне по 500 лева на месец, като промените своите навици. Нека видим как излиза калкулацията. 

Тренирайте у дома или на лостове, а не в зала

8 начина да харчите по-малко за необходимите стоки в кризата

Финансовата криза, инфлацията, намаляващите доходи и растящите цени изправят редица домакинства пред финансови затруднения и ги принужд...

Средната цена на месечна платена тренировка в голям български град е около 50 лева. За някои тази сума е нагоре, но приемаме, че вземаме долната граница. Ако давате тези пари на фитнес, можете да започнете да тренирате у дома. В топлите месеци можете да ходите на лостове. Това са безплатни алтернативи, които не ви струват нито една стотинка. 

Носете си храна от вкъщи в офиса

Ако приемем, че в месеца има 20 работни дни, а един обяд навън с колегите е около 10 лева (средна цена), то само от това, че си носите храна от вкъщи, ще спестите 200 лева месечно. Тази малка промяна в начина на живот ви лишава от социални контакти, но ще се отрази добре на бюджета ви. Освен това може да се разберете с колегите да го правите всички и така пак да прекарвате време заедно. 

Оставете колата и вървете пеша

Разбира се, това предложение важи за месеците, в които времето е хубаво. Оставете колата пред блока, когато можете. С нарастващите цени за зареждане, само това ще ви спести около 100 лева месечно (като го разделим за цялата година). Освен това е добре за здравето ви. Има спешни случаи, в които трябва да вземете автомобила си, това е ясно. За всички останали моменти може да се разходите. 

5 практични съвета как да спестите пари за ремонт на банята

Като правило ремонтът в банята се оказва доста скъпо удоволствие. Експерти споделиха как можете да спестите пари и в същото време да за...

Изберете ходене на гости пред ходене в ресторант

Ако обичате да се събирате с приятели, то може да им предложите да си направите разменени гостувания, а не да ходите по скъпи ресторанти. Ако приемем, че правите това веднъж седмично, само от разликата в сметките ще спестите около 100 лева. Разбира се, трябва да пазарувате, да готвите и след това да миете чинии, но гледайки сумата, която остава в семейния бюджет, това не е чак толкова зле. 

Филм у дома, а не на кино

Винаги може да гледате филм у дома пред алтернативата да ходите на кино. Да, няма да гледате веднага големите блокбъстъри и да се насладите на огромен екран или 3D ефекти, но няма да дадете около 60-70 лева на ходене за билети, минерална вода и пуканки. Същата сметка за дома би била абонамент за стрийминг услугата, пакет пуканки за микровълнова и за напитките. Ако ходите на кино веднъж месечно, ще спестите 50 лева само от това. 

И ето как с няколко лесни стъпки можете да спестите поне 500 лева на месец от семейния си бюджет. Да, те са обвързани с неудобства, но помислете, че това са 6000 лева за година, които може да спестите, да вложите в нещо или просто да се поглезите с хубава почивка. 

Три полезни еко навика, с които да пестим пари

В България е трудно да си говорим за екологични навици. Голяма част от населението живее близо или под прага на бедността и за тях е тр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com