Как да направиш Нова година специална – ефектни идеи от цял свят

5157
Как да направиш Нова година специална – ефектни идеи от цял свят
Снимка: Getty Images/Guliver

Още от съвсем малки разбираме, че посрещането на новата година е голяма радост за всички хора по света и се превръща в грандиозно тържество всеки път. Всички хора по света посрещат Нова година по този специален начин, за да изпратят старата и всичко, добро или лошо, което им се е случило, за да могат да оставят старата година в миналото и да приветстват бъдещето, което ги очаква, тоест което очаква всички нас.

Както много добре знаете, Нова година се празнува на 31 декември, в последния ден от Григорианския календар, в полунощ, когато се сбогуваме със старата година и очакваме с надежда новата. Празникът е белязан от събирания сред приятели и семейство, а в някои от най-големите градове в света има хипнотизиращи общоградски партита, които обикновено са придружени с пищни фойерверки и музика.

Нямате планове за Нова година? Ето какво да направите!

Нямате планове за Нова година? Не се тревожете - не сте само вие! Много хора чакат до последния момент, за да видят своите опции и в кр...

Знаете ли, че всъщност Нова година е най-старият празник в света. Празнувана е още в древен Вавилон, преди 4000 години. Всички знаем как най-често посрещаме новата година и най-любимата ни част от нея е фойерверките и поздравите в 00 ч., нали? И все пак трябва да знаете, че въпреки многото общи неща, всяка страна си има своите традиции и интересни и странни ритуали, свързани с Нова година.

Понеже тя наближава, решихме да ви представим най-интересните от тях.

Обичай в Италия е да се подаряват портокали на близките на този празник. Испанците пък лапват по едно зърно грозде при всеки от дванайсетте удара в полунощ – така те вярват, че ще имат по-голям късмет през всеки от 12-те месеца на следващата година. В Дания удрянето по вратите на съседи и приятели известява влизането на новата година в домовете. В Ирландия по традиция в къщата се влиза през предната врата, а се излиза през задната при настъпването на 12-ия час.

Смята се, че така щастието ще бъде на твоя страна. Англичаните в полунощ прекрачват прага на къщите с монети в джоба – за богатство, парче въглен – за топлина и сол – за храна през следващата година. Шотландците имат подобен обичай, но вместо сол носят парче от новогодишния пудинг, както и уиски, което върви към него.

Психолози и астролози обясняват как е най-добре да посрещнем 2022 г.

Настъпващата 2022 г. според източния календар е годината на Черния воден Тигър. Препоръките на астролози и стилисти в мрежата за това, ...

В Полша, Унгария, Чехия и Словакия броят на ястията трябва да бъде кратен на 12. Като всяко има своя символика – рибата е на щастие и благополучие (в Словакия шаранът е задължителен), орехите символизират тайните и трудностите на живота. В Рио де Жанейро новата година се посреща на плажа. Всички са облечени в бяло и носят бели цветя, с които даряват богинята на морето. Празникът продължава с пищни фойерверки, които придават вълшебство на нощта.

В много домове на Латинска Америка имат специална кристална чаша, която пълнят с вода в новогодишната нощ. Щом удари 12 часът, хората плисват течността през прозореца като знак, че старата година си е отишла успешно и те очакват новата да бъде така чиста и прозрачна като водата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com