Как да не се потим обилно през летните жеги?

5692
Как да не се потим обилно през летните жеги?
Снимка: iStock

Всички обичаме лятото и летните забавления, екскурзиите, дългоочакваната отпуска, морската почивка, релакса в планината. Лятото обаче винаги е свързано с високи температури и неприятния ефект от тях – потенето. Когато е минимално, то е незабележимо и дори полезно – освобождаваме се от токсините, натрупани в тялото. Не е случайно, че сауната е толкова полезна. Обаче плувналото в пот лице, върху което не се задържа дори водоустойчив грим, мазната изпотена кожа, развалената от пот прическа или грозните петна върху ризата и то не само в зоната на подмишниците, са сериозен проблем, който може да доведе както до усещане за нечистоплътност, така и до социална изолация.

Някои се потят леко през лятото, докато при други потенето е толкова обилно, че създава проблем със самочувствието и общуването. Вижте как да не се потим прекомерно през лятото, за да попаднете в групата на щастливците, които се оплакват колко е горещо, но чиито чело, лице, длани, стъпала, подмишници и други зони от тялото остават сухи и чисти.

Как да не се потим обилно в горещините?

Преди да потърсите отговор на въпроса как да не се потим в жегите, запитайте се страдате ли от прекомерно изпотяване и през останалото време – когато не е горещо? Възможно е причините за изпотяването да са свързани със здравословни проблеми или с менопауза и породените от нея „горещи вълни“. Има заболявания, които водят до прекомерно потене, така че ако страдате от изпотяване, дори да не е жега, консултирайте се с лекаря си, за да откриете корена на проблема и да лекувате него, а не симптомите и последствията. Ако прекомерното изпотяване ви притеснява само в жегите, сте на правилното място. Вижте как да си помогнете.

5 причини, поради които се потите по време на сън и кога да се притеснявате

1.       Дрехи от естествени материи

Свободни, леки, изработени от естествени материи и в светли цветове. Ленената широка пола до земята е по-добрият вариант от късите кожени панталони. Тя дава възможност въздухът и лекият вятър да играят и да ви освежават, докато кожата спарва и води до изпотяване, въпреки че панталонките са къси. Липсата на дрехи или късите такива, разголените не решават проблема с изпотяването, докато правилните кройки и материи определено помагат.

2.       Храна и напитки

Естествено, че е важно да се освежавате със студени напитки през лятото, но ако пиете топъл чай, не горещ, това също може да ви помогне да се изпотявате по-малко. Забравете обаче за тежките и горещи храни, за мазните блюда, както и за пикантното и лютото. Те ще доведат до усещане за вътрешна жега и ще ви изпотят сериозно. Същото важи и за алкохола. Приет особено през лятото, той води до обилно потене и дехидратация. Знаете ли обаче, че за да не се потим много в жегите, трябва да намалим и количеството кофеин и млечни продукти, които приемаме? Те, изненада, също причиняват обилно потене.

Ендокринолог съветва: Защо се изпотяваме много и как да се справим?

3.       Козметика

Има специална козметика, създадена против изпотяване на ходилата, подмишниците и други зони на тялото. Изберете качествена и нанасяйте след всяко взимане на душ, за да има ефект. Най-доброто време за нанасяне на дезодоранта против изпотяване под мишниците, е вечер, след като се изкъпете, за да има време да подейства до сутринта. Този тип дезодоранти блокират потните жлези, за което е нужно време. Ето защо, ако го нанесете минути или час, преди да излезете в жегата, той няма да е ефективен и реално няма да подейства.

4.       Тайни трикове и помощници

Има храни, които намаляват потенето. Сред тях са доматите. Чаша сок от домати прави потта не толкова миризлива, а и намалява потенето. Плюс това хидратира, доставя витамини, минерали и е вкусен и полезен.

По отношение на кожата – маслото от чаено дърво е признато със своите антибактериални свойства и подсушаващо действие, така че може както да запази краката сухи, така и да помогне за челото. Освен това ви предпазва от образуването на пъпки – досадни и дължащи се на замърсяването и запушването на порите, жегите и мръсотията от градската среда през лятото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 сигурни знака, че той иска сериозна връзка с вас

Учителят Петър Дънов: Болестите се лекуват с мисъл

Тези 10 на пръв поглед сладки животни могат да отнемат живота ви

Виждате ли ги често? Ангелските числа и тяхното значение

6 аюрведични навика, които ще подобрят живота и здравето ви

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 27 май - 2 юни 2024

Само 3 капки от това и разберете дали колбасите са качествени

5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет

Каква е разликата между червен и жълт лук

Защо никога не трябва да ядете череши на гладно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com