Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да не съсипем златните бижута, когато ги почистваме?

12 юни 2024, 22:11 часа

По време на употреба златото губи първоначалния си вид. Най-простото решение е да го занесете в златарска работилница, но понякога това не е възможно.

Защо върху златото се образува покритие и то губи блясъка си?

Най-често това се дължи на окисляването на легиращите добавки, съдържащи се в златото (метали за увеличаване на твърдостта на златото)

Окисляването също се случва много по-бързо под въздействието на топлина или по-скоро високи температури (пряка слънчева светлина, носене на продукти в банята и др.)

Йодът е враг на златото. Под негово влияние горният слой метал се разрушава и се образуват сиви петна.

Защитете златото от излагане на морска вода с високо съдържание на йод!

Домакинските почистващи химикали също оказват силно влияние върху състоянието на бижутата. Ето защо, когато използвате домакински химикали, използвайте ръкавици или просто премахнете бижутата от ръцете си.

Съхранявайте бижутата си правилно. По-добре е в специализирани кутии с мека тапицерия отвътре.

Как правилно да почистите златни бижута у дома?

1. Амоняк

Добавете 6-7 капки амоняк към 200 мл чаша вода. Накиснете продукта в този разтвор за 20-30 минути, след това изплакнете с течаща вода и избършете с мека кърпа.

3 техники за почистване на злато до блясък

2. Сол

Разтворете 2 супени лъжици готварска сол в чаша гореща вода и оставете продукта в този разтвор за 12 часа. След това изплакнете предметите в чиста течаща вода и избършете.

3. Оцет

Изсипете вода и 9% обикновен или ябълков оцет в съд в съотношение едно към едно, накиснете златните бижута за 10-15 минути, след това изплакнете златото в чиста вода и избършете. Може да изтъркате силно замърсените места с четка за зъби, но не прекалявайте!

Забележка! С оцет се почистват само предмети от червено и жълто злато! Недопустимо е почистването на бяло злато, предмети с вложки и инкрустирани бижута (с разпръснати камъни) с оцет!

4. Водороден прекис

Към чаша вода от 200 ml добавете 2 супени лъжици 3% водороден прекис, както и 1 супена лъжица препарат за миене на съдове, основното е, че съставът не съдържа хлор. Разбъркайте получения разтвор до образуване на пяна и поставете продуктите в него за 20 минути. След това изплакнете и подсушете с кърпа.

5. Паста за зъби

Необичаен начин за почистване, но много ефективен! Нанесете паста за зъби с размер на грахово зърно върху мека кърпа или обикновена четка за зъби и разтрийте продукта от всички страни, изплакнете и избършете.

Забележка! Пастата за зъби трябва да е най-обикновена, бяла, без добавки или избелващи свойства. Прахът за зъби не може да се използва!

6. Продукти за контактни лещи

Друг необичаен начин за пречистване на златото. Накиснете бижутата в разтвора за 1-2 часа, след което изплакнете и избършете със салфетка.

Как да почистим златните бижута?

Златни бижута с диаманти, скъпоценни и полускъпоценни вложки

1. Продукти с диаманти, скъпоценни и полускъпоценни вложки

В 200 ml чаша топла вода (никога не използвайте гореща вода) разредете 1 чаена лъжичка течен сапун или обикновен сапун (настържете). Можете също така да използвате всяка течност за миене на съдове. Накиснете бижуто в този разтвор за 10-15 минути, след което го почистете с плавни движения с мека четка за зъби, като внимателно минавате през всички камъни. Изплакнете и подсушете с кърпа без мъх.

2. Продукти с декоративни вложки (опал, кехлибар) и перли

Най-претенциозните камъни, които трябва да се почистват много внимателно! Най-добре е да почиствате тези бижута под обикновена топла вода, като използвате оптична кърпа без мъх. Не използвайте сапунени разтвори, още по-малко разтвори със соли и амоняк!

В никакъв случай не трябва да пренебрегвате професионалното почистване на бижута, поне веднъж годишно!

За да сте сигурни, че вашите бижута ще запазят оригиналния си вид възможно най-дълго, спазвайте правилата за грижа за тях!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес